Rácalmás

2015.07.27. 19:02

Halpusztulás: három-négymázsa ponty, csuka, amur, keszeg ment el

Rácalmás - Eltakarították a rácalmási Beti-gödörben elpusztult halakat hétfőre. Kevés az oxigén a vízben!

Pekarek János

Szomorú látvány fogadta szombaton a Beti-gödörnél kirándulókat, akik azt tapasztalhatták, hogy a hosszantartó hőség és az alacsony vízállás miatt haltetemek tömegét sodorta partra a víz az elmúlt napokban - írtuk Rácalmásról. Mellékeltünk egy fotót is, amelyen már oszladozó haltetemek sokasága borítja az öböl vizének felszínét és partjait.

E szomorú hír után viszonylagos örömmel jelentjük, hogy hétfőn reggel már a haltetemek kilencvenkilenc százaléka eltűnt a Beti-gödörből.

A rácalmási Nagy-sziget egyik kőgátjának belső öblében az iszapos, sekély víz és a nagy hőség miatt fellépő oxigénhiány miatt pusztult el mintegy három-négy mázsa hal. Köztük jelentős mennyiségű ponty, csuka, amur és kárász, mondta a Dunaújvárosi Hírlapnak Dualszky-Kovács István, a rácalmási Sirály Horgászegyesület elnöke. Aki még a tetemek felfedezésének napján, szombaton értesítette a horgászvizet kezelő Ercsi Hal Kft. vezetőit a történtekről.

A Beti-gödörben elpusztult halakat már elszállították
Fotó: Zsedrovits Enikő

Hétfőre már szinte nem is maradt az elpusztult halakból a helyszínen. Már csak olyan apró halak és rákok hevertek az iszapos parton, amiket jószerével csak a parti iszappal együtt lehetett volna eltávolítani.

Mindezzel együtt szomorú a történet: nagyértékű állatállomány pusztult el. S komoly javulásra csak nagyobb áradás után számíthatunk.

A horgászegyesület komoly terveket dédelget annak érdekében, hogy hasonló méretű halpusztulás ne fordulhasson elő a remek horgászterületnek számító Rácalmásnál. Dualszky-Kovács István megjegyezte: már a tavasszal benyújtották terveiket a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatósághoz és a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz, annak érdekében, hogy engedélyezzék a terület rekultivációját, a mellékágak kitakarítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!