Rácalmás

2016.03.29. 18:25

Hosszú, emlékezetes keresztút volt ez...

Rácalmás - Mintegy negyven zarándok idézte fel Jézus egykori keresztútját Nagypénteken Rácalmás és Kulcs között.

Pekarek János

Egészen formabontó, viszont teljesen biztosan sokáig emlékezetes keresztútra, értsd: Húsvét előtti Nagypénteken tartott, a Megváltó Keresztútjának stációit felidéző, imával és elmélyedéssel teljes gyalogtúrára került sor március 25-én este Rácalmáson.

Íme, a kereszt, amit a zarándokok magukkal vittek a Keresztútra

Pontosabban: Rácalmástól Kulcsig. A Nagysziget bejárójától a kulcsi temetőig vezető alig öt kilométeres gyalogutat sötétben tette meg néhány újsütetű katolikus zarándok Szemere János plébános kezdeményezésére és vezetésével. Az adonyi, kulcsi és rácalmási katolikus hívek lelki vezetője ezúttal a gyakorlatban is a közösség élére állt.

Ahogyan a plébános úr mondta: a kezdeményezés célja az volt, hogy Krisztus urunk megpróbáltatásait kései hívei is átélhessék. Ehhez pedig a sötétség kiváló elmélyülési lehetőséget kínált. A Duna-parttal párhuzamosan vezető gyalogút egy-egy szakaszát megtéve, a 14 stációt gondolatban kimérve meg-megálltak a hívek, és elmélyülten imádkoztak, felidézve a vallás alapjául szolgáló, közel kétezer éve történt eseményeket.

Mintegy negyvenen vettek részt a formabontó kezdeményezésen, fiatalok, idősebbek egyaránt. Jókora, fából ácsolt keresztet is vittek magukkal, felváltva. S lelkileg felüdülve a példától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!