Rácalmás

2014.08.12. 16:30

Kétszázhúsz millió forintot költenek utakra, járdára Rácalmáson

Rácalmás - Fejlesztések egész sorának lehetünk tanúi ezen a nyáron is Rácalmáson. Summázva: óvodamodernizálás, bölcsődeavató, út- és járdaépítés, csapadékvízelvezetés.

Körmendi Erzsébet

Rácalmás önkormányzata tavaly is jelentős összegeket költött a település úthálózatának fejlesztésére, felújítására. Idén folytatódik a program, mert ahogyan a kisváros vezetői fogalmaztak a legutóbbi közmeghallgatáson: több évtizedes elmaradást kell ledolgozniuk ezen a téren. Köszönik, hogy a lakók eddig is türelemmel viselték a kellemetlenségeket, a gödröket és eső után a tócsák kerülgetését, a sárdagasztást. Schrick István polgármester olyan összeget említ, amely már szinte hihetetlen: 220 millió forintot költenek ezen a nyáron utak aszfaltozására, csapadékvízelvezetésre, járdákra.

A kerítések által beszorított, keskeny Somogyi Béla utcában például már nagyon kellett a gyalogjárda.

Fodor Bertalan, Garami László, Oláh Dávid dolgozik a Somogyi Béla utcában, ahol gyalogjárdát építtet az önkormányzat (Fotó: Ónodi Zoltán)

Nagy erőkkel dolgoztak a szakemberek az óvoda régi, kúria szárnyának a felújításán egész nyáron. A műszaki átadás megtörtént, már csak az átadásra vár az intézmény, amelyre a szülők rá sem ismernek majd az ősszel. Ahogyan mondani szokás: csak a falak maradtak a régiek, minden más megújult. Az ovinak közös konyhája lett a bölcsődével, kidobták a régi bútorokat és újakat állítottak be helyettük, lenyűgöző változásokon ment keresztül az udvar, amit mostani formájában leginkább játszókertnek nevezhetünk, olyan szép.

Schrick István polgármestertől tudjuk, hogy a bölcsődére és a óvoda felújítására összességében majd´ félmilliárd forintot költöttek tavaly és idén. Az avatási ünnepség augusztus 24-én lesz - várják a szülőket, a gyerekeket, az érdeklődőket a rendezvényre.

Fodor Bertalan, Garami László, Olah Dávid a Somogyi Béla utcában magasított gyalogútat alakít ki

Az intézmények mellett az útépítésben is jeleskednek a település vezetői. Tavaly kezdték a nagy úthelyreállítási programot, amelyet már nagyon várták a lakók. A Venyi út - vagy ahogyan a helybéliek ismereik, a Lakpali - szélesítésével, 6-os úti lehajtó kialakításával, aszfaltozásával már több mint egy hónapja elkészült a kivitelező. A Martinász lakótelepen élők örülnek, mert nem kell kerülő úton, a település főutcáján keresztül járniuk haza, hanem közvetlen csatlakozásuk van a főútra. Aszfalt burkolatot kap ezen a nyáron a Kinizsi, a Helyes Imre és a Nap utca - a korábban salakos, sáros utakra ráfért a helyreállítás. A Király utcában kicseréltette az elöregedett vízvezetéket az önkormányzat, az aszfaltozás pedig az őszre van betervezve.

Lassan elkészül a járda a Somogyi Béla utcában. A szűk, kerítések által határolt úton a gyalogosok nem voltak biztonságban. A beruházás jóvoltából a talajszintből kiemelkedő, térköves járdát kaptak, egy kilométer hosszban.

Aszfaltoznak, járdát építenek... Schrick István az Arany János utcában beszélgetett kedden az egyik dolgozóval, aki az út felújítását végzi.

Vízelvezetés hiányában, és a szennyvízszállító autók súlya alatt tönkrement az Arany János utca burkolata, amit annak idején a lakók saját pénzükön építtettek. Tavasszal járda és kerékpárút épült az út nyugati oldalán. A mostani felújítással megoldják a csapadékvíz elvezetését és újra aszfaltozzák az úttestet.

- Rácalmás önkormányzata mintegy 220 millió forintot áldozott idén nyáron csak az utakra, járdára - tájékoztatott Schrick István.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!