Rácalmás

2015.07.28. 16:47

Készül a betonkatona

Rácalmáson - Nyolc éve épül-készül a lovardában Miska a rekordméretű leendő ólomhuszár. Újabb fejlemények, remények...

Szabó Szabolcs

- Miska történetében már sajnos hagyomány, de az élet rendre újratervezi korábbi elképzeléseinket. Pákozd önkormányzata jelenleg azon dolgozik, hogy minél előbb magáénak tudhassa a Bogárhalom néven ismert földterületet, Miska leendő otthonát. Reméljük, heteken belül pont kerül az ügy végére és végre elkezdődhet az ütemezés.

Már nagyon indulna Miska, a leendő rekordhuszár. A szoborállítás helyszíne már megvan. A pákozdi Bogárhalomra kerül katona, amelyet különleges technikával formálnak majd véglegessé a szakemberek. 
Fotó: Ady Géza

Közben egy kaposvári vállalkozó segítségével sikerül megoldást találni számos technikai problémára. Így most az a cél, hogy az általa kifejlesztett speciális könnyű betonból elkészítjük az öntőeszközt. Mindez azt jelenti, hogy a már említett könnyű betonból készítjük el a negatívot. E munkafolyamat összköltsége közel húsz millió forint és mintegy 80 tonna betont használunk majd fel.

A kaposvári próbaöntés egyik állomása látható

Miskát 12 darab 90 centiméter magas, 3-6 tonnás hasábnyi darabokra szeleteljük , majd később ezt az öntőformát telítjük szakasosan a kemény betonnal. Nem lesz kis munka, de készen állunk - mondta el a Dunaújvároi Hírlapnak Miska szobrásza Rohonczi ROHO István, aki elárulta, a próbaöntés Kaposváron már remekül működött, így a tervek szerint Miska negatívja még idén elkészülhet Rácalmáson. A szoborállítás pedig jövő év elején várható.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!