Rácalmás

2015.06.15. 14:45

Krisztus mennybemenetele - Templomünnepet ültek a rácalmási szerb ortodox hívők vasárnap

Rácalmás – Annak idején Krisztus mennybemenetelének szentelték a rácalmási szerb ortodox templomot, ahol a búcsút ünnepelték vasárnap.

Körmendi Erzsébet

Krisztus mennybemenetele a húsvét utáni 40. napra esik. Ehhez viszonyítva Rácalmás szerb közössége kicsit eltolta a templomi búcsút, hogy minden vendégnek megfeleljen az időpont. Mohainé Csupity Zsófia a Rácalmási Szerb Ortodox Egyházközség és Rácalmás Szerb Közössége nevében mondja: ez az egyik legfontosabb ünnepük.

A ráckevei Andrej szerzetes atya szentelés közben a rácalmási szerb ortodox templomnál (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Pantelity Lukián püspök adta át a rácalmási szerb közösség ajándékát Schrick István polgármesternek. Középen hátul Dalibor Milenkovity lelkész (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Meghívták az eseményre a kisváros polgármesterét és képviselőtestületének tagjait is, mert szerettek volna ilyen méltó körülmények között is köszönetet mondani. Az önkormányzat ugyanis megmentette az öreg templomukat azzal, hogy a partfalmegerősítési munkák részeként gondoskodott az épület állagmegóvásáról, és kívülről teljesen felújíttatta az épületet.

Pantelity Lukián a budai szerb egyházmegye püspöke mondott hálát a képviselőtestület tagjainak a templom érdekében kifejtett munkájukért. Az ajándék festményt Schrick István polgármester vette át a testület tagjai nevében. A tájékép különlegessége: az 1800-as évek elején 150 szerb ortodox család költözött Rácalmásról Novi Sadra, ahol Almás kerületet alapítottak, a festmény a kerület Almás utcáját és templomát ábrázolja.

A rácalmási szerb ortodox védőszentünnepen a püspök mellett Dalibor Milenkovity százhalombattai parókus, rác-almási lelkész, Lazar Pajtity püspökségi helynök, Andrej szerzetes atya Ráckevéről, valamint két diakónus, Szent-endréről Zorán Zsivity, Ráckevéről pedig Sólyom András segített az ünnepi liturgiában. Utána körmenet volt a templomi zászlókkal, megszentelték a négy égtáj felé a templomot és Rácalmást. A végén pedig a hagyományos kalácsot és a koljivót (főtt, ízesített búzatorta) is megszentelték, majd szeretetvendégséggel zárult a templombúcsú egyházi ünnepe.

Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!