Rácalmás

2015.09.14. 12:08

Különleges terekkel - Minden évtizedre jutott a fejlesztésből Rácalmáson

Rácalmás - A Rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsőde a térség talán legszebb intézménye, amelynek új épületszárnyát szeptember első hétvégéjén avatták.

Körmendi Erzsébet

Az óvoda új épületszárnyának avatásán beszélgettünk Zsigmond László Ybl-díjas építésszel, Rácalmás főépítészével arról, milyen jelentős változásokon ment keresztül az intézmény. A kiváló szakember egészen a kezdetekig visszatekintett, amikor elmondta: a kilencvenes évek elején még csak a régi kúriaépületben tölthették napjaikat a gyermekcsoportok. Aztán az önkormányzat megvásárolta az egykori téesz-irodát, ami hozzá lett kapcsolva a főépületből. Egyébként ezt a téesz-irodai szárnyat építették át és bővítették ebben az évben, hogy még tágasabb terük legyen a csoportoknak.

De visszakanyarodva a régmúlt időkhöz, a millennium éveihez, amikor az egykori takarmányboltot csatolták az óvodához, és azt alakították át tornaszobává. Később a játszóudvar gyarapodott fedett, igényes terasszal, a tornaszoba mellé pedig még egy foglalkoztatót építettek, hogy az egyre gyarapodó gyermeklétszám csoport- és területigényének eleget tudjanak tenni.

Pálinkás Tiborné óvodavezető kalauzolta az érdeklődőket a Manővár óvoda új épületszárnyában Fotó: Zsedrovits Enikő

A fejlesztés mostani két üteméből az első tavaly volt: sikerült ingatlanvásárlással tágítani a teret, megteremteni a feltételeket a bölcsőde építéséhez. Ezzel az új intézménnyel kedveztek a munkahelyükre visszatérni szándékozó kisgyermekeseknek, a csoportlétszám azóta is telített. A bölcsődeavatóval egyszerre adták az az óvoda felújított kúria szárnyát is, valamint a két intézmény átalakított kertjét, amely minőségében és felszereltségében párját ritkítja a környéken.

Az idén nyáron a befejező részhez kezdtek hozzá a kivitelező szakemberei: nagyobb csoportszobákat alakítottak ki az egykori téeszirodai részen, mégpedig közvetlen kertkapcsolattal minden szempontból ideális feltételeket teremtettek a gyermekek elhelyezése szempontjából is. Zsigmond László kiemeli, hogy nagyrendezvény esetén a most kialakított új közösségi teret össze lehet nyitni a tornaszobával, így hatalmas tér áll rendelkezésre, valamint iroda, óvónői és logopédusi szoba is lett az új helyen. Rekord idő, négy hónap alatt elkészült a kivitelező. Már csak az új kertrész szépítése van hátra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!