Rácalmás

2014.09.14. 13:30

Meteorológusok és erdészek egy rendezvényen

Milyen idő lesz holnap Rácalmáson? – ezt is megtudhatják ma. Továbbá: fakitermelésre készül a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a rácalmási szigeten, mert vannak elöregedett területei az erdőnek, amelyek beavatkozás nélkül összeomlanának.

Körmendi Erzsébet

Ne higgyék, hogy megbuggyantam és össze-vissza beszélek – akarom mondani írok – mindent. Tudom, hogy az időjárásnak semmi köze a fakitermeléshez, vagy legfeljebb annyi, hogy a két témáról egymás utáni sorrendben lesz szó ma délután Rácalmáson, de két, egymástól teljesen független rendezvényen.

A kisvárosban meteorológiai állomást telepíttetett az önkormányzat a napokban, hogy helyre pontosan behatároltan tudják mindig pontosan a településen élők, milyen idő lesz. A szakemberek által már üzembe helyezett műszer által mért adatok elérhetőek lesznek a lakók számára is, így előre felkészülhetnek például arra, hogy tervezzenek-e kerti partit a következő hétvégére, vagy inkább halasszák el, mert esni fog az eső. Ilyen szempontból a katasztrófavédelemnek is segítségére lesz a műszer nagyrendezvények esetén, amikor az előrejelzések különösen nagy súllyal esnek latba. A meteorológiai állomás adatai alkalmasak lesznek arra is, hogy időjárás okozta vis maior helyzetekben bizonyítékul szolgáljanak.

Szigeti szemlén ifj. Sebestyén János, a Vadex gondnokságvezetője, Nagy Győző erdész,Tóth Károly vezérigazgató-helyettes (Fotó: Ónodi Zoltán)

A meteorológiai állomás működéséről tájékoztatót hallhatnak szeptember 15-én, hétfőn délután fél négytől a városházán. Utána érdemes átmenni a művelődési házba, ahol 17 órától a szigeten tervezett fakitermelésről lesz szó a lakossági fórumon.

A munkák elkezdése előtt a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetői, szakemberei tájékoztatják az érdeklődőket, elmondják, milyen jellegű feladataik lesznek ezen az őszön a rácalmási Nagy-szigeten. A DH korábbi számában megírtuk: a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Vadex és az erdészeti igazgatóság területileg illetékes vezetői közösen járták be a szigetet és meghatározták az úgynevezett letermelhető kivágható erdőrészleteket. De mindenütt kitűzték azokat a természetileg értékes foltokat, fajta csoportokat, amelyeket meghagynak. Vagyis nem klasszikus tarvágást terveznek szeptember végére, október elejére.

Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!