Rácalmás

2014.02.28. 18:05

Megyei népdaléneklési verseny Rácalmáson

Rácalmás – Közel kétszázötven fellépő, kiváló produkciók és remek hangulat a megyei népdaléneklési mustrán.

Szabó Szabolcs

A DH olvasóinak bizonyára volt és lesz szerencséjük a közszolgálati csatornákon futó Fölszállott a páva címmel futó tehetségkutató szériához, amely már sokadik körét futja.

Nézhetőbb és fogyaszthatóbb, mint bulvárosabb társai, e titok pedig ott keresendő, hogy a fellépők és üzenetük őszintébb és hitelesebb. Ezen privát pozitív előítéletekkel és várakozásokkal indultunk el pénteken reggel Rácalmásra, ahol a megyénk legjobb fiatal népdalénekesei mérték össze hangjukat, tudásukat. A szervezők már előztesen közölték, hogy 103 produkció alkotja a mezőnyt, valamint, hogy a fellépők sorában csak azokat köszönthetjük, akik befizették a részvételi díjat. Remélhetően a mezőny legjava befizette a kötelezőket, így a megyei legjobbjai adtak számot tudásukról a rácalmási művházban. A versenyzőkkel együtt ott álltunk mi is a ház nagytermében és azon kaptunk magunk, hogy egyre inkább kezdjük elkapni a ritmus.



Újvárosi Legények a Széchenyi gimnáziumból érkeztek, katonadalokkal lepték meg a zsűrit és a közönségek (Fotó: Ónodi Zoltán)


Ugyanis, a fellépők kiváló népdalcsokorral érkeztek. Volt benne ötlet, humor, verejték és ezúttal sem kellett az éreznünk mintha a Nóta névre hallgató kereskedelmi kanális tapsoldájában lennénk.

Az alkalmi színpadon egymást váltották a fiatalok és közben bőséges kóstolót kaptunk különböző tájegységek dalos hagyományából. Természetesen kiemelet figyelemmel követtük az Dunaújvárosból és a környező településekről érkező népdalénekeseket, akik kivétel nélkül jól teljesítettek. Öröm volt látni, hogy a közönség soraiból is sokan együtt énekeltek az aktuális fellépőkkel. A mustra reggel kilenc órakor kezdődött a település polgármesterének, Schrick Istvánnak köszöntőjével. A válogatott szakemberekből álló zsűrinek is nehéz dolga akadt e pénteken, hiszen komoly fejtörőt okozhatott számukra a legjobbak kiválasztása. A megyei versengésen összeségében több kétszázötven versenyző lépett fel a rácalmási művelődési házban. A diákok és felkészítő tanáraik érezhetően nagyon készültek e megmérettésre. Az eredményeket hétfői számunkban közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!