Rácalmás

2015.03.25. 18:04

Passiójáték Rácalmáson - Az előadás vasárnap 15 órakor kezdődik a Jankovich-kúriában

Rácalmás - Tökéletes vasárnap délutáni kultúrprogramnak ígérkezik a harmadik rácalmási passiójáték.

Szabó Szabolcs

Az utóbbi hetekben már többször is olvashattak lapunkban az idén tavasszal immáron harmadik alkalommal jelentkező rácalmási passiójáték előkészületeiről. A nagy sikerű előadás vasárnap 15 órától várja a közönséget, ezúttal is a Jankovich-kúriában. Az alábbiakban az előzményekből szemezgetünk:

- Ha közösségünk születéséről szeretnék mesélni, vissza kell gondolnom a 2005-ös évre, amikor gyermekeimmel és néhány barátunkkal először Betlehemeztünk Rácalmáson. A mogyoródi betlehemes játékkal jártunk házról házra. Így ment ez néhány évig, majd három éve, művelődésszervezői kérésre a város karácsonyi ünnepségére átalakítottam egy színpadiasabb formára. Így jött létre a Rácalmási Betlehemes. Ez volt az első kis magja a közösségünknek. Nem is olyan kicsi, mert az angyali sereg megközelítette már akkor is a húsz főt. A sok angyalruha ihlette a Rácalmási Passiót, mert vasalásuk közben gondolkodtam el a folytatáson. A próbák és az előadások ugyanis olyan közösségi élményt adtak, ami nagyon tudott hiányozni az ünnep elmúltával - emlékezett vissza a kezdetekre Kereki Rita a Passió internetes honlapján is.

A Passióval nehéz dolga volt saját bevallása szerint, mivel nehezen tudta elképzelni, hogyan lehet megjeleníteni Krisztus szenvedését az utcán. A világhálón megnézte a Pécsi Ifjúsági Passió 2012-es felvételét. Az adott ihletet neki, és utána már felgyorsultak az események: 2013 januárjában fogant meg az ötlet és akkor március 24-ére esett Virágvasárnap...

Így kezdődött el 80 szereplővel a Rácalmási Passió útja. Fontos kiemelni, hogy a civilek kezdeményezése idén nemzetközi színezetet is kapott, ugyanis az Europassion mozgalom felfigyelt az előadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!