Rácalmás

2016.02.22. 16:48

Érdekes rácalmási élettörténeteket ismerhetünk meg

Rácalmás - A március 15-ei ünnepségén lesz a könyvbemutatója a település múltjának egy jelentős és nagyon érdekes szeletét bemutató könyvnek. Az íróval, Szalai Árpáddal beszélgettünk.

Körmendi Erzsébet

- Mi rácalmásiak nem ismerjük településünk múltját. El vagyunk foglalva a munkánkkal, a családdal, vagy éppen nemrég költöztünk Rácalmásra... Mert azért azt tudni kell, hogy kisvárosunk lakóinak csak kis rész tősgyökeres, legtöbbjük most, vagy évekkel, évtizedekkel ezelőtt költözött ide. Nekik íródott az Emlékezzünk régiekre könyv - mondja Szalai Árpád. Majd folytatja: - Ne gondolják, hogy én töviről hegyire ismerem Rácalmás történetét. Nekem is új nagyon sok minden. Keresem, kutatom a település híres emberiről az adatokat, hogy összeálljanak a történetek, és rajtuk keresztül megismerhetem. Szerencsére ehhez ma már nem kell a levéltárakat, könyvtárakat bújni, mert az internet léte nagy segítség. Megfigyeltem például, hogy a 19. században, a szabadságharc után milyen erős társasági és társadalmi élet alakult ki egyes településeken, például Rácalmáson is. Elcsodálkozhatunk azon, hogy itt kórházat, szegényházat alapítottak, egyesületeket hoztak létre, jótékonysági rendezvényeket szerveztek. Ez nagyon jellemző volt a mi városunkra abban az időben. Meggyőződésem, meg kell ismerni lakóhelyemet, annak múltját ahhoz, hogy szeressem az és tegyek érte, azért a közösségért, ahol élek. Rácalmás múltja különösen olyan, ami szerethetővé teszi a települést.

- Mosonyi Mihályhoz fűződő jó baráti kapcsolata, az ő példa értékű munkássága hatással volt önre?

- Mindenképpen. Ha Mosonyi Misi nincs, és nem írja meg az Egy rácalmási a régi Rácalmásról című könyvet, ami alapmű, talán bele sem kezdek. Valójában ő keltette fel az érdeklődésemet, aztán egyre többet és többet megtudtam,az új információk egyre kíváncsibbá tettek, ösztönöztek a továbbiak megismerésére. Halála nagy veszteség számunkra.

- Beszélne a könyvről?

- A könyvem alapja a hírességeink életét bemutató sorozat, amit a rácalmásiak már ismernek. A kutatások során magam is megdöbbentő felfedezéseket tettem, olyan emberekre, cselekedetekre bukkantam, amelyek jelentősek. Gondolok itt például a világhírű Posztóczky Károlyra, aki csillagdát épített, egyesületet hozott létre, meteorológiai kutatásokat végzett, adatait Budapestre továbbította. Beszélhetnénk a Bayokról, náluk gyilkosságtól a családi viszályokig minden volt, ami egy filmszerű családregénybe illő történet. Például Bay Géza beszél arról, hogy őt meg akarják gyilkolni. Végrendeletében előírta, milyen kriptát készítsenek neki, ami most is ott van, ahova ő kijelölte a helyét, a temetőben a kápolnadomb oldalában. Kérte, hogy balzsamozzák be a testét, negyvennyolc óráig ne temessék el, hanem figyeljék meg, hátha felébred. Meghatározta azt is, hogy a kriptája kétszemélyes legyen, két ablakkal és legyen belül egy kulcs, amivel kinyithatja az ajtót, mert ha mégis megmérgeznék és abból feltámad, akkor ki tudjon jönni. Nos, ilyesmiket találnak a könyvben.

- Úgy tudom, a könyv bemutatója is érdekes lesz!

- A kötetet március 15-én mutatjuk be, mégpedig a Márkus-féle kúriában, ami most a művelődési ház. Abban a nagyteremben lesz a Márkusról szóló színdarab előadva, amelyben a házigazda és barátai rendszeresen összejöttek és tárgyalták a reformkor problémáit. Most Márkus életét viszi ott színre a Baksa László vezette színjátszókör. A könyvemet ott, a színdarab előtt mutatjuk be a nagyközönségnek. Bízom benne, érdekesnek tartják majd a résztvevők. Természetesen, nem minden szereplő hős, vagy példakép, de ettől még lehetnek különlegesek, vagy érdekesek is, olyanok, akikről érdemes tudni egy-két dolgot, vagy akikről szívesen olvasunk. Ajánlom ezt a könyvet minden rácalmási lakosnak, hogy jobban megismerje és ezáltal még jobban szeresse lakhelyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!