Rácalmás

2015.03.08. 21:02

Szabó Andrást választották az egyesület elnökének a rácalmási vállalkozók

Rácalmás – Közgyűlést tartott a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület pénteken este. „Zászlófelvonás” és tisztújítás.

Körmendi Erzsébet

Udvari Emese köszöntötte a résztvevőket, mindazokat, aki a vállalkozókkal tartott ezen az ünnepi estén. A harminc fős egyesület tagjainak fele megjelent a közgyűlésen, és megtisztelte az eseményt jelenlétével Schrick István polgármester, Fejes László, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke és a rácalmási képviselőtestület valamennyi tagja is. Az esemény különlegességét a Ráczalmási Egyesített Vegyes Ipartestület 1901-ben készül, és a vállalkozók Rácalmásért Egyesület által tavaly restauráltatott zászló adta, melyet a rendezvény elején lepleztek le.

A zászló történelmi ereklyeként állít emléket mindazon rácalmási vállalkozóknak, akik a közéletben betöltött szerepükkel és adóforintjaikkal egyaránt Rácalmás fejlődését szolgálták. A zászló hosszú éveken keresztül, a húsvéti körmenet alkalmával büszkén vezette a mögötte felsorakozott ipartestületi tagokat. Megélt világháborúkat, forradalmakat, rendszerváltásokat, és a Jankovich-kápolnában pihenve várta a feltámadását. A zászlóra Halász Miklós bukkant rá a kápolna helyreállításakor. Lapunknak elmondta: a kápolnában őrizték a régi körmeneti zászlókat, és az egyesület alakulása után úgy gondolta, náluk lesz a legjobb helyen.

Schrick István polgármester visszatekintett a 60-as évekre, amikor a partcsúszás miatt mindent fel kellett költöztetni Ófaluból, az akkori főutcából. Sok minden veszendőbe ment, így külön szerencse, hogy olyan emberhez került az iparosok zászlója, aki megőrizte azt.

Az egyesület vezetősége emléklappal köszönte meg a tagok felújítási adományait. Az ereklye helyét is megtalálták már az önkormányzattal közösen: a kúriában lévő helytörténeti múzeumban lesz látható a későbbiekben.

Molnár József elnök a múlt év értékelője után bejelentette lemondását. Mint mondta, felszálló ágban és jó érzéssel adja át utódjának az egyesületet, és biztos benne, hogy az eddigieknél is eredményesebb időszak következik. A tagok Szabó Andrást választották a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület új elnökének, majd a vezetőség tagjait is megszavazták, akik a következők: Izsák Imola, Maxi Tibor, Szabó István, Török Zoltán, Mémeth István, Molnár József. Szabó András megköszönte a bizalmat, és ismertette az idei terveket. Végül Fejes László eredményes munkát kívánt az iparkamarával együttműködő egyesületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!