Rácalmás

2013.12.09. 16:00

Vajdahunyadi tökölők

A tökös rácalmásiak megállták a helyüket a fővárosban is: sikerrel zárultak a Tök Napok a Vajdahunyadvárban.

Körmendi Erzsébet

Tökfesztivál, csak kicsiben, színpadi fellépők és esti buli nélkül, de ugyanolyan magas színvonalon így jellemezhetnénk a Rácalmási Tök Napokat, amely három napon át mindenféle csodával, színpompás kavalkáddal kápráztatta el a látogatókat, és Rácalmásra irányította a Vajdahunyadvárba ellátogatók figyelmét. A Városvédő és Szépítő Egyesület vezetői és tagjai ízelítőt adtak az országos hírű fesztivál hangulatából, bemutatták a legtökösebb kompozíciókat, felvonultatták a helyi művészek alkotásait és kézművesek termékeit, töklekvárral ízesített linzert, sütőtök üdítőt, lekvárt kóstoltattak a vendégekkel és igényes kézműves foglalkoztatóba várták a gyerekeket.... és még sorolhatnánk a bő repertoárt. Az egyik kiállító, Kalmár Benedek növényvédelmi szakmérnök például tökfaragással és nemesítéssel foglalkozik. Elmondta, tanyán nőtt fel, gyermekként szívesen farigcsálta, nézegette a színes és érdekes dísztököket, így vidámabban teltek a hosszú téli esték. Kovács Imréné Ibolya bölcsődevezető volt korábban, nyugdíjasként szabadidejének nagy részt tökfigurák készítésére áldozza. Szeret bíbelődni a száraz tökből készült alkotásokkal, festésükkel, öltözékükkel.

Bodnár Sándor, a városvédők elnöke elégedett a három nap sikerével. Szombaton nagyon sokan voltak a Tök Napokon, és a gasztronómiai kínálatból, illetve a kézművesek értékesítéséből arra lehet következtetni, volt keletje a portékáknak is. A kiállítások még december 20-ig megtekinthetők a múzeumban.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!