Rácalmás

2014.08.18. 17:50

Városvédők országos találkozója

Rácalmás - Mezőkövesd adott otthont idén nyáron a Város- és Faluvédők Szövetsége országos találkozójának. A rácalmásiak is részt vettek a rendezvényen.

Körmendi Erzsébet

A város- és faluvédők mezőkövesdi rendezvényének mottóiként a múlt, jelen és jövő kapcsolatát, az örökségvédelmet, a hagyományápolást, az értékteremtést emelik ki a Rácalmási Faluvédő Egyesület tagjai, akik a korábbi évekhez hasonlóan idén is képviseltették magukat a találkozón. A tizenhat fős delegáció tagja volt Schrick István polgármester is.

A hivatalos ünnepélyes megnyitón Tállai András miniszterhelyettes, Fekete Zoltán polgármester és Pető Istvánné, a mezőkövesdi városvédő egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, akik kis csokrot láthattak matyó népdalokból, táncokból és versből. Utána Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke megnyitotta a három napos ülést.

A péntek tanácskozásainak témái között természetesen kiemelt szerepet kapott az örökségvédelem, előadást hallhattak a vendégek az örökségvédelem helyzetéről és mai feladatairól, Mezőkövesd város műemlékeiről.

Másik témaként a népművészet, mint szellemi örökség szerepelt. A matyó népművészet ma is élő és már elhunyt népművészeit, mestereit, vásárhelyi kerámiákban a 20. században tetten érhető újítását és a hagyományt ismerhették meg.

A gyógy- és egészség-turizmus témájú szekcióban a turizmus és az épített örökség összhangjának harmóniájára kerestek válaszokat, meghallgathatták a Zsóry fürdő történetét és a fejlesztési terveket. A XXI. századi meteorológiai változásokról és azok okairól, hatásairól beszélt Mika János egyetemi tanár.

Az ifjúsági szekcióban visszatérő témaként a fiatalok és gyerekek megszólítása, bevonása a városvédő és örökségmegóvó munkába, a pályázatok minél szélesebb körben történő terjesztése, valamint a nyári városvédő ifjúsági tábor szervezése szerepelt.

Az egésznapos munka után a szekcióüléseken résztvevők ajánlásokat fogalmaztak meg a felvetődött gondok és problémák megoldására.

A konferencia zárásaként Mezőkövesd város polgármestere adott fogadást a városvédők tiszteletére, átadták a Város és Faluvédők Szövetsége által alapított Podmaniczky-díjakat. Az elismerést olyan magánszemélyek és közösségek kaphatják meg, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették az épített és a természeti környezet, a kulturális örökség értékeinek védelmében.

Ezt követően a jubiláló egyesületek kaptak emléklapot, köztük a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület is, amely idén ünnepli megalapításának 20. évfordulóját,




Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!