Rácalmás

2015.12.07. 15:10

A német nyelvklub tagjai ki nem hagynák a pénteki találkozókat

Rácalmás - Karácsonyt ünnepelt Rácalmás Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Német Nyelvklub szombaton délután. Az esemény nagyon fontos volt mindenki számára.

Munkácsi Réka

A rácalmási német nyelvklub 2010-ben alakult, így idén már fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte. Az egyre bővülő klub, a tagok szerint, egy család, egy vidám közösség, könnyed nyelvtanulással, rengeteg szeretetet nyújtva egymásnak. Sokan egész héten a péntek délutánt várják, hogy végre újra együtt lehessenek a többi klubtaggal. Így hát az sem volt kérdés, hogy a szombat délutánjukat, egy végtelenül meghitt, rengeteg műsorszámmal és köszöntésekkel fűszerezett karácsonyi ünnepséggel fogják tölteni.

Schrick István, Rácalmás polgármestere is köszöntötte a karácsony előtti évzáró rendezvény résztvevői, a klub vezetőjét és tagjait

Nagyon különleges délután volt, több mint száz résztvevővel, hiszen nem csak a klubtagok tartották fontosnak az eseményt, de a Császártöltési Fúvószenekar tagjai is, akiket elkísért polgármester asszonyuk, Takácsné Stalter Judit és Császártöltés Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Petz Erzsébet is. Érkeztek vendégek Zircről és, hogy ne feledkezzünk meg a majdnem szomszédokról sem, Mezőfalváról Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is ellátogatott a rendezvényre. Megtisztelte jelenlétével az eseményt Schrick István, Rácalmás polgármestere, aki elmondta, azért is fontos ez a német klub Rácalmásnak, mivel testvérvárosukkal Dransfelddel, remek kapcsolatot ápolnak évről évre, valamint Rácalmás segített többek között Adonynak és Pusztaszabolcsnak is testvérkapcsolatot kialakítani. Kukucska Gyula és Németh Miklósné Rácalmás alpolgármesterei is helyet foglaltak a meghívottak között, továbbá jelen volt Rácalmás Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke Steiner Norbert, aki a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével Hédl Józseffel aláírta az együttműködési szerződést arról, hogy a kapcsolattartás megmarad a két klub között, illetve a klub elnökhelyettese Pál Péter is helyet foglalt az asztaloknál. Jelen volt Stermeczki András evangélikus lelkész és Szemere János katolikus lelkész is, valamint Mohainé Csupity Zsófia, a Rácalmási Szerbek Egyesületének elnöke.

A klubtagok ajándékkal köszönték meg Hoffmann Mária tevékenységét, szívjóságát. Jobbról Terekiné Rendes Éva

A délután folyamán zenélt a Császártöltési Fúvószenekar és velük együtt énekeltek német karácsonyi dalokat a klub tagjai, verset és mesét mondtak, természetesen azokat is németül.

Az este nem jöhetett volna létre, ha nem lenne Hoffmann Máriai a német klub tanára, s nélküle talán nem is működhetne ez a jól olajozott gépezet - odaadását és szeretetét adja a családnak, hisz millió emberből egy olyan van, mint Mária , mondják róla a klubtagok. - Amikor öt évvel ezelőtt elkezdtem ezt az egészet, először nem is tudtam, hogyan csináljam, aztán az évek alatt egyre több német szokást hoztam és mutattam meg a többieknek. Sokat tanulunk, és jól érezzük magunkat, nem csak órán, de a közös kirándulásokon és programokon is - mesélte Mária.

A délután folyamán nem csak a hangulat volt fergeteges, de az ételek is, hatvan kiló krumpliból készült német krumpli saláta és harminc kiló virslit főztek az alkalomra és süteményekben sem volt hiány. Este felé, a buli végének közeledtével mindenki boldog, békés ünnepeket kívánt egymásnak, januárban pedig folytatják a nyelvórákkal.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!