Rácalmás

2014.02.24. 16:15

Virágosítanak, óvják az értékeket Rácalmáson

Rácalmás – Közgyűléssel indítottak az idei évet is a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület. Virágosítás, fásítás, örökségvédelem.

Körmendi Erzsébet


Közel százan voltak a városvédők múlt pénteki közgyűlésén. A résztvevők egyhangú szavazással fogadták el a beszámolókat.

A Virágos Rácalmásért településszépítő verseny meghirdetésén már túl van az egyesület, a Duna-part tavaszi takarítására, valamint a Nagysziget tanösvényének a helyreállítására viszont nagy erőkkel készülnek. Fontos eseménye lesz az idei évnek a jubileum: a rácalmási városvédők ugyanis húsz évvel ezelőtt, akkor még faluvédőként kezdték a közös munkát.

A városvédők meghatározó feladatokat vállalnak fel, és folytatni is szeretnék a településszépítést, amelyet az egyesületük zászlajára tűztek két évtizede. Ez derült ki a pénteki közgyűlésen, amelyen elsőként Bodnár Sándor elnök számolt be a múlt évi tevékenységükről, majd a gazdálkodási elszámolást és a felügyelőbizottsági jelentést is elfogadták a tagok. Támogatták a 2014-es munkatervet, és a jogszabályváltozás miatt szükségessé vált alapszabály módosítást. Végül az őszi önkormányzati választásra készülve az egyesület elhatározta, jelöltjeivel ismét indul a választásokon.

Kérésünkre Bodnár Sándor elnök összegezte a közgyűlésen történteket. Elmondta, hogy a múlt évben gondozták a virágágyásokat, fákat ültettek, művelték a tökföldeket, óvták a helyi örökséget ez lesz a fő céljuk idén is. Kertépítővel egyeztetik a település utcaképének kialakítását, javaslata alapján ültetnek fákat és alakítják a virágszigeteket. Nagy eredménynek tartotta, hogy a Rácalmási Töknapokkal a kisváros bemutatkozhatott a Vajdahunyadvárban. Ugyanakkor a két nagyrendezvényre, az Almavirág Fesztiválra és a Tökfesztiválra csak annyi energiát szeretnének fordítani, amennyi a rácalmásiak miatt fontos, hogy ne ezek határozzák meg a városvédők elismertségét.

Bodnár Sándor elnök  ismertette a terveket is

Bodnár Sándor lényegesnek tartja, hogy stabilizálták az egyesület gazdálkodását: tartalékot képeztek, amely biztonságot ad, alapja lehet például pályázati önrésznek.

Jelentősnek tartja azt a munkát, amelyet felvállaltak és elvégeztek a rácalmási vasútállomáson és környékén a múlt évben. Idén hasonlóra készülnek a Nagyszigeten, a feladatokat és a lehetőséget egyeztetik előzetesen az erdőgazdasággal.

Az idei munkaterv főbb elemei között említette márciusra vonatkozóan a Duna-part tavaszi takarítását a horgászokkal és a sportolókkal közösen. Folytatják a faültetési akciót, áprilisban vetik be a tökföldet és felmérik a Nagysziget rendbetételi munkáit. Májusban az Almavirág Fesztivál lesz a program, júniusban az egyesület alapításának húszéves évfordulóját ünnepelik méltó módon, közgyűléssel, júliusban pedig részt vesznek a Város és Faluvédők Szövetségének országos találkozóján, augusztusban Raáb Ervin Művészeti Tábor lesz, szeptemberben pedig Tökfesztivál.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!