Üde spenótból, túróval készült gombóc

2014. május 06., 13:18 szerző: Kovalcsik Katalin
hozzászólás
Marton János a Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent Mentes ételek könyvébe beküldött ajánlata kifejezetten tavaszi finomság.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A spenótgombóc névre hallgató étel elkészítése nem igényel nagy rutint, sem drága hozzávalókat, viszont nagyon jól hangzik, finom is lehet. Ha ki akarjuk próbálni, vegyünk egy kilónyi friss spenótot, negyven deka tehéntúrót, 2 tojás sárgáját, kevés lisztet, sót, őrölt fehér borsot, reszelet szerecsendiót, 5 deka vajat, reszelt parmezán sajtot. 

A mosott spenótleveleket pároljuk meg, de nem adjunk hozzá vizet, csak önmagában. Nyomkodjuk ki a levelekből a nedvességet, metéljük össze őket. Az apróra vágott leveleket gyúrjuk össze a túróval, a két tojás sárgájával, annyi liszttel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ízesítsük a tésztát sóval, borssal, szerecsendióval, és formáljunk gombócokat belőle. A sós víz, amelyben ki fogjuk főzni, gyöngyözzön, akkor tegyük bele a főzésre váró gombócokat. Akkor leszünk készen vele, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére.



Közben jénaiban olvasszunk vajat, a leszűrt gombócokat tegyük a vajra, hintsük meg reszelt sajttal és a sütőben pirítsuk át az egészet. Önmagában is finom étel, de aki szeretne mellé valami tartalmasabb húst is tálalni – a férfiembereknek szükségük lehet rá –, az süssön ki néhány szelet karajt, vagy egy kis oldalast. 

Egyelőre azonban maradjunk az egészséges étkezésnél, együnk egy kis rizslisztes smarnit. Két tojást keverjünk ki egy citrom reszelt héjával, adjunk hozzá egy deci szénsavas vizet, 10 púpozott evőkanál rizslisztet, két evőkanál olajat és 10 deka mazsolát. Alaposan dolgozzuk össze, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá kevés vizet. A palacsintasütőbe tegyünk kevés olajat, egy decinyit, süssünk a tésztából vastagabb palacsintákat. Amikor pirulni kezd az alja, szaggassuk fel, és pirítsuk tovább, ha szeretjük a ropogós smarnit. A tésztát 6–7 adagban süssük ki, a végén cukrozzuk.

Kovalcsik Katalin

hozzászólás

Facebook

Hozzászólások