Receptek

2014.08.29. 19:03

A nagykonyhai főzés titkai (x)

Kezdő háziasszonyként elegendő lehet néhány lábas, serpenyő, egy vok és pár alapvető konyhai eszköz ahhoz, hogy bármikor valami fenségeset varázsoljunk az asztalra.

Az évek előrehaladtával a konyhai eszköztár szépen bővülni szokott, ám még így is előfordulhat, hogy egy nagyobb vendégség alkalmával nem bizonyul elégnek még a legnagyobb lábas vagy fazék sem a töltött káposztához, esetleg a húsleveshez. Ilyenkor általában több főző alkalmatossággal szerencsétlenkedünk, hogy mindenkinek jusson elegendő főétel. A helyzet azonban korántsem ölt akkora méreteket, mint a nagykonyhákon, ahol bizony nem csak az alapanyagok mennyiségének megválasztása, hanem a szükséges eszközök beszerzése is kihívás elé állítja a szakembereket. A Gasztronagyker tapasztalatai azt mutatják, hogy az üzemi konyhák és vendéglátóipari egységek munkáját nagymértékben megkönnyíti a főzőüst, mely többféle méretben beszerezhető.

Az üzemi konyhák, a nagyobb, akár kiszállítással is foglalkozó egységek munkája során elengedhetetlen az említett eszköz, melynek használatát ma már a szakácsokat képző intézetekben tökéletesen elsajátíthatják a tanulók. Természetesen a szakma minden fogását megtanulni nem merül ki ennyiben, hiszen fontos szempont, hogy hány főre mennyi alapanyagra van szükség. Ez nem csak a rendelések leadása miatt játszik lényeges szerepet, hanem bizony az anyagi ráfordítások okánál fogva is. Számos élelmiszer romlandó, így ha hozzáértés hiányában a szakember túl sokat rendel, könnyen lehet, hogy kárbavesznek az értékes alapanyagok. Hasonlóan kellemetlen az a szituáció, amikor nincs elegendő a konyhán ahhoz, hogy egy több száz fős intézmény igényeinek megfeleljenek éppen az adott napon. A szakterületüket azonban ilyen módon nem ismerők előbb vagy utóbb kénytelenek lesznek más munka után nézni.

Persze a nagykonyhai főzés nem csak a problémákról szól, hiszen a megfelelő csapatot összeválogatva zökkenőmentesen mehetnek a mindennapok, és a munka fenséges illatokkal, és az elkészült ételek páratlan ízvilágával zárul hétről-hétre. A gasztronagyker.hu a nagykonyhai eszközök és gépek közül a legnagyobb kapacitással bírókat az üzemi konyhák számára javasolja, akik több száz, vagy akár ezer főre főznek nap mint nap. Természetesen léteznek a főzőüstök kisebb méretben is, így a 400 literes változat extra kapacitása mellett beszerezhetőek a 80-100 literes főzőüstök is, melyek akár nagyobb vendéglátóipari egységek számára is kitűnő választásnak bizonyulnak.

A minőségi ételkészítés ma már nem feltétlen függ össze az étterem besorolásával, így akár a színvonalas vendéglátóhelyeken is akadnak olyan ételek, melyeket jobban megéri nagymennyiségben elkészíteni. Különösen így van ez akkor, ha az étlapos rendelési lehetőség mellett menüs rendszer is működik az étteremben. Ahhoz viszont, hogy az elkészült finomságok valóban elnyerjék az éhes vendégek tetszését, nem elegendő csak a megfelelő technikai háttér. Szükség van még valamire, amivel csak az igazán jó szakácsok bírnak, ez pedig nem más, mint a szakma szeretete, ami garancia a minőségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!