2014.08.14. 14:10
Ajvár recept télire
Nagy Imréné ezúttal egy télre szánt finomság receptjét osztotta meg.
Fotó: Nagy Imréné
Hozzávalók:
5 paradicsompaprika
2 kg vöröshagyma + ½ kg vöröshagyma
2 kg paradicsom
8-10 db padlizsán
5 nagy fej fokhagyma
8 dl olaj /inkább több legyen/
5-6 kanál vörösbor ecet
só, zellerzöld ledarálva, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű ízlés szerint
Elkészítése:
Az adagokat kimérjük, megmossuk és letisztítjuk.
A megszurkált padlizsánokat, a kicsumázott paprikát, a vöröshagymát, a paradicsomot sütőben jól megsütjük. A megsült padlizsán, a paprika és a paradicsom héját műanyag késsel lehúzzuk.
A ½ kg hagymát ledaráljuk, olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a ledarált zellerzöldet.
A hozzávalókat húsdarálón ledarálunk. Hozzáadjuk a hagymához először a fokhagymát, majd a ledarált hozzávalókat. Sóval, cukorral ízesítjük, ízlés szerint adjuk hozzá a kakukkfüvet, a bazsalikomot, borsikafüvet és a vörösborecetet a végén.
Folyamatos keverés mellett addig főzzük kis lángon, míg az állaga eléri a kívánt sűrűséget és az ízek összefőnek. Nem kell túl sokáig, hisz mindent megsütöttünk - de azért 30-40 perc legalább.
Üvegekbe merjük, mindegyikre teszek egy késhegynyi nátrium-benzonátot és a tetejére olívaolajat öntök. Egy napig száraz dunsztba tesszük.
A nátrium-benzonátot el lehet hagyni, hisz ha az olívaolaj ellepi, nem romolhat meg.