2013.05.30. 16:38
Aszalt szilvával töltött pulykamell burgonyapürével recept
Olvasónk Kosztelnik Lászlóné receptje
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell filé
10 dkg aszalt szilva
1 db zsemle
2 db vöröshagyma
1 sárgarépa
5 dkg margarin
fél dl tej
1 tojás
őrölt fahéj
1 dl tejföl
4 dl húsleves, lehet leveskockából is
bors
só
Köret:
burgonyapüré, 1 kg burgonyából
Elkészítés:
A mellet fellazítjuk, sóval, borssal bedörzsöljük.A szilvát beáztatjuk és összevagdaljuk.Felforrósítunk 3 dkg margarint, és kissé megpirítjuk benne a kisebb darabokra tépkedett zsemlét. A tejet felforraljuk,összekeverjük a zsemlét és az aszalt szilvát, és leöntjük a forró tejjel. Hozzáadjuk a tojást, és fahéjjal, sóval, borssal fűszerezzük. A hagymát, a sárgarépát feldaraboljuk,a fellazított pulyka bőre alá beletömjük a maradék vajat és az aszalt szilvás keveréket. A nyílásokat hústűvel összetűzzük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük,a húst a tepsibe tesszük a vöröshagymával,sárgarépával együtt, és aláöntjük a húslevest. Kb. másfél órán át sütjük,és közben meglocsoljuk. A visszamaradt pecsenyelevet a zöldségekkel együtt turmixoljuk, felforraljuk, sóval,borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tejfölt,majd átszűrve tálaljuk. A burgonyából köretnek elkészítjük a pürét.