2013.10.14. 16:00
Aszalt szilvával tűzdelt szarvascomb rózsaszirommártásban, mandulás burgonyagolyóval
Íme Kosztelnik Lászlóné, nagykanizsai olvasónk receptje!
1 kg szarvascomb
15 dkg aszalt szilva
5 dl vegyes virágméz
3 dl vörösbor
2 dkg mustár
rozmaring
só
õrölt bors
A gombócokhoz:
burgonya
1 tojás
só
õrölt bors
szerecsendió
mandula
olaj (a sütéshez)
A mártáshoz:
5 marék rózsaszirom
2 evõkanálnyi kristálycukor
fél citrom leve
vörösbor
Az aszalt szilvákat vékony szeletekre vágjuk és egy éjszakára virágmézbe áztatjuk.
A megtisztított szarvascombot az áztatott aszalt szilvával megtűzdeljük. A visszamaradt mézet a vörösborral és a mustárral összeforraljuk. Ezután a kihűlt páclében 2 napig érleljük a combot.
Pácolás után a húst fűszerezzük, majd kb. 40 perc alatt – páclével locsolgatva – készre sütjük. A mártáshoz előbb 3 marék rózsaszirmot veszünk, és 2 órán át áztatjuk 5 dl felforralt vízben. Ezután a leszűrt levet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a fél citrom levét, a maradék rózsaszirmot, majd lassú tűzön lekvár sűrűségűre főzzük. A kész lekvárt a vörösborral és vágott rózsaszirommal gazdagítjuk.
A burgonyát megfőzzük, összetörjük, tojást, sót, borsot és szerecsendiót keverünk hozzá, golyókat formázunk belőle, szeletelt mandulába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.