Receptek

2014.03.31. 09:55

Bordázott sült burgonya céklával

Mutatós köret receptjét ajánlja tanácsadónk, Kőrösi Ferencné, Manyika.

Magyar Hajnalka

 

Nagyon mutatós köret ( Fotó: Kőrösi Ferencné )

Hozzávalók: Fél kg közepes nagyságú burgonya, tengeri só, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg szeletelt bacon, libazsír, vágott zöldpetrezselyem.

A bacont apró kockákra vágjuk és egy kis libazsíron kisütjük. A pörcöt kiszedjük, a zsírban az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk, majd ezt is kiszedjük. A meghámozott és megmosott burgonyákról a vizet letörölgetjük, éles késsel vékony csíkokra bevagdaljuk 2/3 részig, úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. Kevés sóval meghintjük ,mert a pörc is sós.

Sütőpapírral bélelt tepsibe zsiradékot öntünk, beletesszük a megkent a burgonyákat, és előmelegített sütőben 230 fokon kb. 40-45 percig sütjük, közben locsolgassuk a zsiradékkal. Mikor megpirult rászórjuk rá a pörcöt és a fokhagymát, s visszatesszük a kikapcsolt sütőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Hús mellé mutatós köret, de sült céklával, vagy salátával önálló étel is lehet

A sült céklához a céklát héjastúl megmossuk, oliva olaj és só keverékével bedörzsöljük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk, ráöntjük a maradék sós olajat és készre sütjük. Ha fóliával betakarjuk, előbb sül. Villával lehet ellenőrizni, hogy már nem roszog. Mikor kihűlt meghámozzuk és felszeletelve sóval, tormával ízesítve fogyasztjuk. Sokkal finomabb, mint főzve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!