Receptek

2011.05.20. 09:42

Epervariációk

Az eper gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, béltisztító és baktériumölő hatású, jó gyógyszer magas vérnyomásra. Fontos antioxidáns-forrásként egészségünk és szépségünk egyik őre és nem mellesleg finom eledel.

PLT

Már az ókori Rómában is ismerték és szerették ezt a gyümölcsöt, például a hölgyek szépségmaszkot készítettek a piros gyümölcsből. Akkoriban azonban még luxuscikknek számított az eper, csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak. Szerencsére ma már a világon mindenhol elterjedt az eper, itthon áprilistól júliusig tart a szezonja. Persze nemcsak finom, hanem hasznos is. Antioxidáns tartalma védi a sejtek szerkezetét, fenol is található benne, amivel a szívünk és érrendszerünk működését segíti. Magas rost- és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is kiválóan illeszkedik. Tehetjük süteményekbe, turmixokba, keverhetjük joghurttal és tejföllel. Afrodiziákumként fokozza a vérbőséget, cinktartalma befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben.

A szépségipar is felfedezte a jótékony hatásait, mivel erősíti a bőr kötőszöveteit, kisimítja a ráncokat, így számos kozmetikum alapanyagaként is felhasználják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!