2016.01.19. 10:08
Finom zellerkrémleves
Herold Gábor könyvtáros, rendezvényszervező és múzeumi gyűjteménykezelő szívesen főz együtt párjával, Üregi Évával.
Herold Gábor konyhaművészetéből a humor sem hiányozhat, hiszen ételeiben teljes személyiségét kifejezésre juttatja.
Herold Gábor és Üregi Éva
Fotó: archív
Hozzávalók: egy félkilós zellergumó, 2-3 közepes nagyságú krumpli, egy fej hagyma, 5 dkg vaj, kb. egy liter alaplé (például füstölt oldalas főzőleve), só, fehérbors, fokhagymapor, bazsalikom, egy tömlős sajt, 2-3 dl főzőtejszín, baconchips, pirított kenyérkocka, vagy pirított, hámozott tökmag, vagy levesgyöngy.
Baconchipsszel és pirított kenyérkockával tálalták
Fotó: Herold Gábor
Megkérem a páromat, hogy hámozza meg a zellergumót, a krumplit és a hagymát. Megdicsérem és megkérem, aprítsa is fel.
A vajon felteszem a zöldségeket párolni. Ha félig megpuhult, felöntöm körülelül egy liter alaplével, most egy darab füstölt oldalas főzőlevét használtam.Puhára főzöm, aztán fűszerezem sóval, fehérborssal és fokhagymaporral, de passzol hozzá a bazsalikom is. Nyomok bele egy tömlős sajtot is, majd botmixerrel pürésítem. Ha kész, felöntöm főzőtejszínnel és összeforralom.Baconchipset és pirított kenyérkockákat teszek rá tálaláskor, de jó hozzá a pirított, hámozott tökmag vagy a levesgyöngy is.
Receptvárás
A Napló konyhája várja a további fényképes recepteket a [email protected] címre.