2017.04.11. 11:01
Húsvéti kalács sósan
Nem csak a kakaós változat létezik.
Ruzsics Zsolt Péterné
Zalaegerszeg
10 dkg rétesliszt
50 dkg finomliszt
5 dkg friss élesztő
3 dl tej
1,5 dkg só
12 dkg cukor
6 dkg margarin
2 evőkanál napraforgóolaj
2 tojássárgája
1 dl tejet egy teáskanál cukorral langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük, amíg felfut. Keverőtálba kimérjük a liszteket. A maradék 2 dl tejet és a margarint meglangyosítjuk, megvárjuk, amíg elolvad benne a margarin, majd belemérjük az olajat, a cukrot, a sót és összekeverjük. A két tojássárgáját villával kissé felverjük, és az előző elegyhez csurgatjuk, közben kevergetjük. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, majd fakanállal kevergetve, apránként a margarinos-tojásos-olajos tejet. Amikor már nincs száraz liszt a tálban, akkor robotgép dagasztókarjának segítségével majdnem sima tésztát dagasztunk. Kivesszük a tálból, és enyhén lisztezett deszkán kézzel szép fényesre dolgozzuk. 1 órát kelesztjük langyos helyen. Margarinnal vagy vajjal kikenünk és liszttel kiszórunk egy sütőformát. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, egy-egy részből három, kb. 30–35 cm-es rudat sodrunk, majd hármas fonással megformázzuk. Lekenjük 1 dl tej és egy tojássárgája keverékével, és még egy órát hagyjuk kelni. A fonatokat beletesszük a sütőformába, ott keljen meg. 180 fokon, kb. 40–50 percig sütjük. Ha az elején nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral. Ebből a mennyiségű tésztából két kisebb kalács lesz.