Receptek

2016.05.18. 16:01

Itt a bodzavirág szezonja, főzzünk belőle szörpöt!

Mezőfalva - Ne hagyjuk kárba veszni a természet gyógyító erejét! A bodzavirággal készült italok jó hatással vannak egészségünkre. Fogyasztásuk gyógyít, frissít.

Horváth László

Háziasszonyok körében a tavasz első befőzési, illetve konzerválási akciója a bodzavirágból készült szörpök, italok gyártása.

Sokan, sokféle recept szerint készítik a finomabbnál finomabb nedűket, hogy majd nyáron frissítő italként, télen pedig gyógyszerként kerülhessen a család asztalára. Írásunkban a szerző kedvenc összeállítását adjuk közre.

A férfiak dolga főleg a bodza beszerzése, de a kavarásba is besegíthetnek

Karamellizált bodzaszörp hozzávalói: 3 kg cukor, 5 liter víz, 10 dkg citromsav, 15-20 bodzavirág (tetűmentesen, az út porától távolról!) 5 darab citrom szeletelve, 2 csapott kávéskanál nátrium- benzoát.

Az elkészítés módja: Megpirítunk 1 kg cukrot, majd óvatosan felengedjük 2 liter hideg vízzel. (Felcsap a gőz!) Melegítés és feloldódás után a többi cukrot és vizet is beleöntjük és felforraljuk. A forrás után levesszük a tűzről és 5-10 percig állni hagyjuk. Beletesszük a citromsavat és a nátrium-benzoátot, a citromkarikákat és a bodzavirágot. 3-4 napig konyharuhával letakarva állni hagyjuk, reggel, este megkeverjük. Végül a negyedik napon leszűrjük. Műanyag flakonban is eláll!

A szűrés után megmaradó citromkarikákat lefagyaszthatjuk, és felhasználhatjuk később tea ízesítésére. Célszerű ötösével folpack fóliába csomagolni, mert így nem fagy össze. A lekvárfőző lábasba háromszoros adag is belefér. Elkészítési idő körülbelül egy óra. (A háromszoros adag!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!