2015.07.29. 11:42
Recept - Készítsünk Jókai bablevest
Hozzávalók: 60 dkg füstölt sertéscsülök, 3 pár debreceni(kolbász), 20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 6 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, zsír, fűszerpaprika, só, csipetke.
Elkészítés:
Az előkészített babot a csülökkel (2-2,5 liter hideg vízben) feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzzük, amíg a belevalók meg nem puhulnak.
Ekkor a bab kivételével kiszedünk mindent a léből: a zöldségeket félretesszük, a csülökből kifordítjuk a csontot, majd a húsát ha már langyosra hűlt felkockázzuk, a kolbászt pedig felkarikázzuk.
Közben kevés zsíron zsemleszínű rántást készítünk a vöröshagymával, a fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel besűrítjük a levest. (Ha kell, sózzuk.) Visszatesszük a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forraljuk össze a levest, s közben főzünk bele egy kis csipetkét.
Ha már a tészta is puha benne,tejföllel meglocsolva tálaljuk.