Receptek

2015.08.11. 19:01

A kukoricás lángos receptje

Ebben a melegben leginkább a könnyű, gyümölcsös, zöldséges ételeket kívánjuk, nem az olajban sült, nehéz fogásokat. Épp ezért olyan különleges a lángos, a nyár slágere.

Körmendi Erzsébet

Mi is esne jobban az embernek egy jó strandolás után, a napon ücsörögve, még vizesen, fürdőruhában, mint egy kiadós lángos?

Bizony, hogy semmi. Azonban, nem kell a büfések kényére-kedvére bíznunk magunkat, finom lángost otthon is csinálhatunk!

Várkonyi Zsolt, a Dunaújvárosi Hírlap lapigazgató-főszerkesztője tiszteletpéldányt ad át Virág Katának akinek a receptje szerepel a Kelt tészták könyvében
Fotó: Ady Géza

Most egy különleges receptet mutatunk be önöknek, amely egyik olvasónktól érkezett és a Pannon Lapok Társasága legújabb kiadványában, a Kelt tészták könyvében is megjelent. Mihályiné Biczi Teréz a kukoricás lángos receptjét osztotta meg velünk, amelyet fokhagymás tejföllel tálal.

Az étel elkészítését azzal kell kezdeni, hogy 1,5 dl langyos tejben felfuttatunk 2,5 dkg élesztőt. Egy mély tálban összekeverünk 30 dkg hagyományos lisztet és 15 dkg kukoricalisztet és hozzárakunk egy kiskanál sót.

A liszt közepére mélyedést készítünk a kezünkkel és beleöntünk 25 dkg konzerves, csemege kukoricát, két, alaposan felvert tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezt jól összekeverjük, kelesztőtálba öntjük, lefedjük és az első puffanásig pihentetjük.

Míg pihen a tészta, készítsük el az öntetet. Keverjünk össze egy kis pohár tejfölt, 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, egy kiskanál őrölt bazsalikomot, egy kis kanál sót, egy nagy, hámozott apró kockákra vágott paradicsomot.

Ezt követően forrósítsunk fel serpenyőben egy kevés olajat és olajba mártott kanállal szaggassuk ki a tésztát, és süssük aranybarnára. Ha kész vagyunk kenjük meg a lángosokat az öntettel és szórjunk rá reszelt, füstölt sajtot és már ehetjük is!

A Pannon Lapok Társaságának receptkönyv sorozata újabb taggal bővült, a Kelt tészták könyvével, amelyet ügyfélszolgálati irodáinkban Megyekártyával rendelkező olvasóink kedvezményesen megvásárolhatnak, a többi kiadvánnyal együtt.

Székesfehérváron a megye hobbi, illetve profi fakanál forgatóit Zajácz D. Zoltán digitális főszerkesztő méltatta, amikor kézhez kapták a tiszteletpéldányukat
Fotó: Molnár Artúr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!