Receptek

2014.08.11. 05:43

Lubi pecsenye nemzeti galuskával

Nagy Imréné Olvasónk osztotta meg velünk receptjét.

Nagy Imréné

Galuskához:
35 dkg liszt
2 db tojás
1,5 dl tejföl
csipet só
víz kevés

Spenótos:
35 dkg liszt
2 db tojás
1,5 dl tejföl
30 dkg spenót krém
csipet só
víz ha szükséges egy kevés

Paradicsomos:
35 dkg liszt
2 db tojás
1,5 dl tejföl
1,5-2 dl paradicsom lé
csipet só

Lubi pecsenyéhez:
60 dkg darált borjú hús
12 szelet sertéskaraj
1 db közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db zsemle
2 db tojás
1 mokkás kanál őrölt bors
só ízlés szerint
1 teás kanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál mustár
2 dl tej
1 evőkanál zsír
1 dl víz

Mártáshoz:
720 ml házi vagy készen vásárolt natúr lecsó
2 db nagy vöröshagyma
1 evőkanál zsír
8 dkg apróra vágott füstölt szalonna
1 teás kanál mustár
2 dl tejföl
1 púpos evőkanál liszt
só és bors ízlés szerint
a megsült hús pecsenye leve

Fotó: Nagy Imréné

A vöröshagymát apró kockára vágjuk zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és pár pillanatig azzal is pirítjuk. Ha meghűlt a darált borjú húshoz adjuk. Hozzákeverjük még a tejben áztatott kinyomkodott zsemlét, a tojást, az őrölt pirospaprikát, a sót és a borsot ízlés szerint. Alaposan összedolgozzuk.

A karaj szeleteket ki klopfoljuk, gyengén sózzuk és vékonyan megkenjük mustárral. A töltelékből minden szelet közepére egy halmot rakunk és feltekerjük kis rolád formára. A zsírral kikent sütőedénybe szorosan egymás mellé rakjuk hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, lefedjük és kb 50 percig sütjük 170 C fokos sütőben. A fedőt levesszük és pár percig pirosra pirítjuk.

Amíg a hús sül elkészítjük a mártást. A vöröshagymát és a füstölt szalonnát apróra vágjuk és a zsíron együtt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a natúr lecsót, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a mustárt és pár perc alatt készre forraljuk.

Amikor a húsok megsültek, kiszedjük és melegen tartjuk. A keletkező pecsenye levet hozzáöntjük a lecsós alaphoz és az egészet pépesítjük. Szitán át passzírozzuk Ismét tűzre tesszük, felforraljuk és a tejföl liszt keverékével behabarjuk, majd jól kiforraljuk.

A galuskákat egymás után elkészítjük.

Az egyikhez hozzákeverjük az enyhén sós vízben megfőtt, pépesített spenótot és ha szükséges adunk hozzá egy kevés vizet. A másikhoz összekeverjük a lisztet, a tejfölt, a tojást, az egy csipet sót és hozzáadjuk a paradicsomlevet. A harmadikhoz összekeverjük a lisztet, a tejfölt, a tojást, egy csipet sót és egy kevés vizet, ezt natúrban hagyjuk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk és szűrés után azonnal hideg vízzel lehűtjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!