Receptek

2012.07.04. 08:40

Nem egy átlag fagyi

Csákvár - Nem csak profik tudnak jó fagylaltot készíteni, de az biztos, hogy sokat tanulhatunk tőlük. Most Csuta Zsolt, a 2012-es év fagylaltja megalkotója árulja el olvasóinknak a nyertes receptet.

S. Töttő Rita

Az idei esztendőben  Csuta Zsolt csákvári cukrászmester meggyes-mandulás-csokoládés fagylalt triásza nyerte el az év fagylaltja címet az országos versenyen. A minden évben különlegességeket kikísérletező desszertmester nem tartotta meg magának a receptet, amelyről persze tudni kell, hogy nem átlagkonyhákban szokás elkészíteni. Ám a jó háziasszony e tudás birtokában akár összeállíthatja saját, családi változatát is, a gyerekek, unokák nagy örömére. Az ízletes fagyos különlegesség elkészítése a következő:
 
A mandulafagyi esetében szükség van 4 liter alapfagylaltra, 70 dekagramm natúr mandulapasztára és 10 dekagramm apróra darált enyhén sózott, pirított mandulára.

Az alapfagyi elkészítése egyszerű(nek tűnik): 6 liter tej, 230 gramm cukor, 10 egész tojás, 5 dekagramm stabilizátor. Ezt lefagyasztja, s közben előkészít egy bizonyos csokoládés fagylaltalap pasztát csoki golyókkal, egy meggyalapot, durvára tört, enyhén sózott pirított mandulát, valamint egy mandula fagylaltalapot. Fagyasztás után a cukrász úgymond "variegálja" a különféle összetevőket, vagyis nem homogén fagylaltot hoz létre, hanem a meggyes, a csokoládés és a mandula alapot "belecsíkozza", rétegeli, miközben az alapfagyi kerül minden második csíkba.   A díszítés pedig a következőkből áll: szintén enyhén sózott, tört és egész pirított mandula, meggyszemek csokoládéba mártva, szárított vaníliarúd szárral kerül szétszórva a desszert dimbes-dombos felületére.

A meggyalap azonban nem csak maga a boltban vásárolható  paszta. Kell még hozzá 1 liter meggybefőttlé, 20 deka cukor, 6 és fél dekagramm pudingpor, főzés után plusz 1 kilogramm meggybefőtt. Ehhez kihűlés után kétféle amarenta "variegátot" ad a cukrász, mindegyikből 50 dekagrammot.  Nos, aki szeret kísérletezni, ezek alapján bőven megteheti...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!