2013.06.05. 19:51
Pisztáciás rakott halfilé
Olvasónk Benkő Nóra receptje
Hozzávalók
80 dkg tengeri halfilé
1 csomag réteslap
3 citrom
25 dkg pisztácia
10 dkg vaj
5 dkg rumba áztatott mazsola
só
bors
A tejszínes szószhoz:
5 dkg vaj
fél evőkanál liszt
1 dl tejszín
1 tojás
szárított menta
citromlé
só
bors
Elkészítés
A halfilét sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd ráfacsarunk kevés citromlevet. Két rétegréteslapot kiterítünk, a közepére helyezzük a halfilét, megszórjuk durvára tört pisztáciával,kevés mazsolával, mentával, majd ráteszünk 1-2 vékony szelet citromot. Meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, és rárakunk még egy szelethalfilét, melyet szintén megkenünk vajjal. Az így rétegezett halat szorosan belecsomagoljuk a réteslapba, és a tetejét is megkenjük vajjal.A többi hozzávalóból elkészítjük az összes rakott rétescsomagot. Egy kivajazott tűzálló tálba helyezve, 190 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a rakott halszeleteket. Tejszínes szósszal kínáljuk, amit a következőképpen készítünk el: megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, és folyamatos kevergetésközben hozzáöntjük a tejszínt. Összeforraljuk.Adunk hozzá néhány csepp citromlevet,sót, borsot és mentát. Egy egész nyers tojással is gazdagíthatjuk az öntetet.