Receptek

2016.07.18. 17:30

Rozmaringos, grillezett tarja

A nyári napokat - aki teheti - leginkább a kertben tölti: igaz, a rekkenő hőségben a legjobb az árnyékba húzódni. Ilyenkor még este sincs hűvös, napnyugta után jólesik a szabadban főzőcskézni, grillezni, vacsorára vendégül látni a barátokat.

DH-információ

Legújabb szakácskönyvünk ezekhez a tipikusan nyári társasági összejövetelekhez is nagyszerű tippeket ad. Finoman bepácolt húsok, sok zöldség egy ízletes salátadresszing - ebből lesz a legfinomabb lakoma. Várnagy-Böde Valéria székesfehérvári olvasónk a rozmaringos, kakukkfüves tarja receptjét osztotta meg velünk. Íme, a hozzávalók: 1 kg sertéstarja, 8 szál grillkolbász, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál rozmaring, 1 rozmaring ág, 1 dl olaj, bors, só, saláta, zöldségek ízlés szerint. A salátadresszing hozzávalói a következők: 1 teáskanál almaecet, só, fehér bors, fél dl fehérbor.

A grillezett gyümölcsnyársat a legkülönbözőbb idénygyümölcsökből elkészíthetjük Fotó: Melczer Zsolt

A páclé elkészítéséhez az olajba tesszük a zúzott fokhagymát, a fűszereket és a sót. A 1,5 centi vastag tarjaszeleteket a páccal bekenjük, és hagyjuk állni benne leg-alább 4 órát. Faszénparázsra feltesszük sorban a húsokat, először mindegyik felét 5 percig sütjük, majd mindegyik felét újabb 5 percig. Ennyi idő alatt jól átsül, de nem szárad ki. A rozmaring ágat rádobjuk a parázsra, majd a kolbászokat rátesszük a rácsra, és oldalanként 10 percig sütjük. Minden tányérra teszünk a tarjából, kolbászból és a zöldségekből is. A salátalevelekbe rakjuk a különféle zöldségeket, majd a saláta-dresszinghez elegyítjük a hozzávalókat, és külön rakjuk az asztalra, hogy ki-ki ízlése szerint tegyen a salátájára.

Desszertként grillezett gyümölcsnyársat javaslunk, a sárvári Horváth Gézáné receptje alapján. Hozzávalók: 6 nagy eper félbevágva, negyed ananász felkockázva, fél mangó felkockázva. A felkockázott gyümölcsdarabokat nyársra húzzuk, és pár perc alatt megsütjük. Természetesen más gyümölccsel is el lehet készíteni: például barackkal, almával és körtével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!