2013.04.14. 14:22
Sajtos barátfüle recept
Olvasónk Baricza Tiborné receptje
Hozzávalók
20 dkg liszt
25 dkg burgonya
10 dkg juhtúró
15 dkg sajt
2 egész tojás
só
késhegynyi törött bors
2 evõkanál olaj
5 dkg vaj
Elkészítés
Összegyúrjuk a lisztet az egyik tojással és a másik tojás fehérjével, késhegynyi sóval, illetve annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd egy fél órát pihentetjük. Közben megfőzzük a burgonyát, meghámozzuk, áttörjük, és simára keverjük a túróval, a vajjal, a maradék tojássárgájával és egy csipet törött borssal. A juhtúró ízétől függően sózzuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk. Egyik felére egyenlő közökben halmokat rakunk a túrós töltelékből, és ráhajtjuk a tészta üres felét. Ahol a tészta egymásra simul, ujjunkkal lenyomkodjuk, hogy összeragadjanak, és derelyeszaggatóval egyforma négyszögletes darabokra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, és kiolajozott tűzálló tálra rétegenként olajjal öntözve, a reszelt sajttal meghintve lerakjuk. Tetejére sajt kerüljön. A forró sütőben 5-6 percig sütjük, de nem pirítjuk.