Receptek

2015.01.20. 18:09

Táci rétes, abroszon

Fejér megye – A toros, kolbászos, réteses nyitányt májusban a pálinkafesztivál követi majd, mindkettő mintegy ráhangolva a sokaságot az augusztusi Táci napok attrakcióira.

V. Varga József

Sercegett a kolbász, mennyei illatok szálltak szombaton a művelődési ház környékén. Dallos Róbert és Bordács Tamás füstölt húsos, édes káposztás, pikánsan fűszerezett római levesének nagy keletje volt, az ízes pálinkák és a zamatos borok szívet-lelket melengettek.

A táci házi rétes receptjét Marek Jánosné Mariska (középen ül) osztotta meg lapunk olvasóival. Fotó: V. Varga József

Horváth Tamás polgármester igazi hopmesterként sürgölődött a Táci toros – Táci rétes elnevezésű hagyományőrző napon. A nyugdíjas egyesület hölgyei és segítőik legalább kétszázötven (!) rúd válogatott rétessel édesítették a népek szájízét. Készült itt túrós, darás-meggyes, mákos-almás, káposztás, krumplis, de tökös-mákos, sőt spenótos is. Az asszonyok közfelkiáltással Marek Jánosné Mariskát nevezték meg szószólónak, a táci házi rétes receptjét ő osztotta meg a Fejér Megyei Hírlap olvasóival.

Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 2 tojás, sertészsír, víz, só. A tésztát kikeverjük (kiverjük), négy cipóra osztjuk, majd egyenként kigömbölyítjük őket a belisztezett vászonabroszon (asztalterítő). A pihentetés után belülről kifelé haladva kinyújtjuk a tésztát (gyakorlat teszi a mestert), azután olvasztott sertészsírt locsolunk rá. A tetszőleges tölteléket egyenletesen elhintjük, végül az abrosz segédletével feltekerjük a rétest. Ezt követően a tepsinek megfelelő méretű rudakra daraboljuk, megkenjük kicsit, és halvány pirosra sütjük. A kész rétest meghintjük porcukorral, és melegen tálaljuk.

Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője – a zsűri elnöke – a közösségformálás fontosságát említette. Almási Ferenc, járási tiszti főorvos a szakmát sem hagyta ki. Minden az előírások szerint zajlott, a finomságokból mindenki bátran fogyaszthat – mondta. A zsűri munkájában részt vett Tordai György háziorvos, és a krónikás is meghívást kapott a kóstolásra, pontozásra. Az ítészek a kolbászkölteményeket minősítették, a rétesözönhöz jó étvágyat kívántak...

Címkék#rétes#Tác

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!