2017.04.11. 10:37
Főtt tojással a legjobb a tésztanyúl
Agárdi olvasónk küldte be nekünk a sós nyuszi receptjét.
Baricza Tiborné
Agárd
6 tojás
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 dl tej
1 dl olaj
egy kávéskanál só
1 evőkanál kristálycukor
55 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
A tetejére:
1 teáskanál szezámmag
1 teáskanál mák
mazsola
hasábokra vágott mandula
Négy tojást kb. 8 perc alatt megfőzünk, majd hideg vízzel leöblítjük. 1 tojást szétválasztunk. A túrót a tejjel, az olajjal, 1 egész tojással, a tojásfehérjével, a sóval meg a cukorral simára keverjük. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, és jól összedolgozzuk a tésztát. A tésztát 4 adagra osztjuk, és mindegyik adagot 3 különböző nagyságú darabra tépjük. A legnagyobb darabokból lesznek a törzsek. A közepes méretűekből kúpszerű fejeket formázunk, majd a csúcsnál bevágjuk, és a füleket kissé széthajtjuk. A legkisebb darabokból 2–2 kezet és lábat sodrunk, majd a végtagokat a fejjel együtt a törzshöz illesztjük. A nyuszikat két, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Az elkevert tojássárgájával megkenjük és hasukra 1–1 főtt tojást nyomunk. Mazsolából és mandulahasábokból a fejekre szemet meg bajuszt nyomkodunk. Végül a nyuszikat szezámmaggal, mákkal vagy cukorral meghintjük. El lehet készíteni édesen is a tésztát, akkor 10 dkg porcukrot tegyünk bele. Előmelegített sütőben, 175 fokon, tepsinként kb. 20 percig sütjük.