Receptek

2015.03.17. 20:02

Tojásból szíverősítőt

Székesfehérvár - Sokan szeretik húsvétkor a tojáslikőrös palackot kerülgetni, de kevesen mernek nekilátni a házi elkészítésének. Pedig nem ördöngösség!

Ha azt akarjuk, hogy az ünnepekre pompás házi kínálnivalónk legyen, akkor húsvét előtt legfeljebb két héttel (eddig áll el ugyanis minőségromlás nélkül a hűtőben) magunk is elkészíthetjük otthon a tojáslikőrünket. Ez a krémes, viszonylag magas alkoholtartalmú finomság itthon is sokak kedvence, angolos változatát, az egg nogot pedig a derék britek kortyolgatják – némi fahéjjal megszórva – a szigetországban. A tojáslikőr lelke persze a szesz – vodka, vagy házipálinka – de az sem elhanyagolható, hogy ez a recept nem kér egy regiment tojást, mindössze négy darab kell hozzá. A fel nem használt tojásfehérjéket nyugodtan eltehetjük pár napra a hűtőbe egy kis lezárt üvegbe, és bármilyen süteménybe belekeverhetjük majd.

Két kanálnyi pálinkát felforralunk a mikróban egy csészében, és elkeverünk benne két teáskanál neszkávét. Négy tojássárgáját egy mély keverőtálban robotgéppel habosra verünk, és négy evőkanál kristály, meg ugyanennyi barna cukorral addig verjük tovább, míg krémes, habos nem lesz. (Kizárólag kristálycukorral is készíthetjük, de úgy sápadtabb lesz a likőrünk.) Két deci pálinkát (vagy vodkát, ha van) belelocsolunk, érdemes kóstolgatni, egyensúlyba hozni az ízeket, mert nem jó, ha csak az alkoholt ki belőle.

Két doboz kétdecis, minimum 20 százalékos habtejszín egyikét felverjük keményre (ha mindkettőt csak beleöntenénk, túl folyós italt kapnánk), majd elvegyítjük a tojásos eleggyel. Kóstolgatva igazítsunk a likőr ízén, majd leszűrve töltsük szép üvegbe! Két hétig eltarthatjuk, de olyan finom, hogy ha nem dugjuk el, biztosan elpárolog húsvét vasárnapig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!