Reklám

2013.05.06. 20:05

10 mítosz a cukorbetegségről (x)

A cukorbetegség körül számos féligazság és tévhit kering. Lássuk melyik mítosz igaz és melyik hamis.

Ez nem feltétlenül van így. Aki azonban sok csokoládét és más édességet eszik, könnyebben elhízik, és a túlsúly a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő oka. Az 1-es típusú cukorbetegségnél ellenben az édességek fogyasztása nem játszik szerepet a betegség okozójaként.

2. Az időskori cukorbetegség csak az időseket érinti.

Az időskori cukorbetegség elnevezés a 2-es típusú diabéteszre onnan ered, hogy többnyire előrehaladott felnőttkorban lép fel. Ma azonban egyre több gyermek és fiatal is megbetegszik a 2-es típusú cukorbetegségben, éspedig leginkább akkor, ha túlsúlyosak.

3. Egy kicsivel több cukor a vérben nem árt.

Ha a vércukorszint hosszabb időn keresztül megemelkedik, akkor bizony károkat okozhat – még ha csekély is a növekedés. A vérben lévő cukorfelesleg károsítja az ereket, és érelmeszesedéshez, ezzel pedig többek között szívinfarktushoz és agyvérzéshez vezethet.

4. Minden cukorbeteg kövér.

A legtöbb 2-es típusú cukorbeteg valóban túlsúlyos, de nem mindegyikük. Mert más tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában (pl. hajlam). A cukorbetegség más formáinál pedig (pl. 1-es típusú diabétesz) sok a normál súlyú érintett.

5. Ha már valaki inzulinozza magát, azt egy életen át kell tennie.

Ez csak az 1-es típusú cukorbetegekre érvényes. Azok a 2-es típusú cukorbetegek, akiknek inzulinra van szükségük, olykor újra megszabadulhatnak tőle. Étrendbeli változtatásokkal, súlycsökkentéssel és több mozgással az anyagcsere állapota gyakran annyira megjavul, hogy elég a tabletta a vércukorszint kontrolljához.

6. Cukorbetegségnél speciális diétát kell betartani.

Ez régebben így volt. Ma a cukorbetegeknek ugyanazt a kiegyensúlyozott vegyes étrendet ajánlják, mint az egészségeseknek: komplex szénhidrátok (pl. teljes kiőrlésű termékek, burgonya), kevés cukor, rostanyagok, telítetlen zsírsavak, állati fehérjék mértékkel, gyümölcs és zöldség. A cukorbetegeknek ezen kívül a szénhidrátmennyiségre kell odafigyelniük, és túlsúly esetén a kalóriákra.

7. A cukorbetegeknek diabetikus termékeket kell enniük.

A cukorbetegeknek nincs szükségük speciális diabetikus termékekre – ellenkezőleg: ezek a termékek hátrányosak is lehetnek, mert sokszor nagy mennyiségű zsírt, és ezzel kalóriát tartalmaznak. Ráadásul általában jóval drágábbak „normál” társaiknál.

8. Cukorbetegségnél a cukor abszolút tabu.

Szűk határokon belül a cukorbetegek ehetnek cukrot, ha a vércukorszintjük jól van beállítva. Alternatívaként használhatnak édesítőszereket, amelyek gyakorlatilag kalóriamentesek, és nem emelik a vércukorszintet.

9. Aki egyszer cukorbeteg, mindig az marad.

Az 1-es típusú cukorbetegség valóban nem gyógyítható. Elméletben ez a 2-es típusú diabéteszre is érvényes: itt azonban a következetes terápia (beleértve az életmódváltást is) olyan mértékben stabilizálhatja az anyagcsere állapotát, hogy az érintett a mindennapokban alig veszi észre a betegségét. A terhességi cukorbetegség pedig szülés után többnyire magától elmúlik.

10. Az Impulser terápia más krónikus betegségekhez hasonlóan cukorbetegségnél is alkalmazható.

Igaz! A pulzáló mágneses kezelés segítheti a regenerációt cukorbetegség esetén is: az Impulser terápia a beteg sejteknek energialöketet ad, használatával a sejtek anyagcseréje javulhat. Az Impulser mágnesterápiával segíthetjük az anyagcsere stabilizálását, és akár elkerülhetjük a tartós gyógyszerszedés hátrányait is.

Ismerje meg Ön is az Impulser terápiát alkalmazó emberek véleményét, és olvassa el Dr. Schéder Ákos, a téma szakértőjének őszinte vallomását, mely akár Önnek is megoldást kínálhat a gyógyszerek nélküli gyógyulásban.

„Cukorbetegként örömmel értesültem a tanulmányból, hogy van megoldás a gyógyszereken kívül is: az Impulser terápia.” (Krajcsovicz Andrásné)

Töltse le az ingyenes tanulmányt: „Amiről a gyógyszergyárak nem beszélnek...” Kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!