Reklám

2014.07.09. 18:11

AZ ENERGIATUDATOSSÁG SZÁMSZERŰSÍTHETŐ

Spórolni az energiával – ez ma már elengedhetetlen. Kialakítani saját megszokott világunkban az energiatudatos szokásokat nagy kihívás, azonban számos előnnyel jár. (X)

Hallunk ezt-azt, próbálkozunk, de szükségünk van útmutatásra és összeszedett információkra. Ebben segítségünkre lesz most egy hiánypótló információs program, amely az Új Széchenyi Terv keretében, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ irányításával valósul meg 2014. év folyamán: Energiatudatos Magyarország címmel (KEOP-6.1.0/C/11-2012-0007 azonosítóval). A kampány célja a figyelemfelhívás, a szemléletformálás a fenntartható fejlődés és viselkedésminták kialakítása érdekében.

2014. év folyamán médiakampány segíti az információk eljuttatását a lakosság részére. 12 animációs kisfilm mutatja be az Eszes család mindennapi, kézzelfogható példáin keresztül, hogy igenis tehetünk minden területen az energiahatékonyságért és a környezettudatos életvitelért: legyen szó háztartás vezetésről, közlekedésről, vagy éppen lakás felújításról. A televíziós és nyomtatott sajtómegjelenések mellett a legtöbb információt a kampány hivatalos honlapján, a www.szamitazenergia.hu oldalon találhatjuk.

A honlapon megtalálható kalkulátor segítségével mindenki megismerheti az energiatudatos praktikák és technológiák alkalmazásának számszerű hatásait: a megtakarított energiamennyiséget, annak költségét, valamint az elkerült CO2 kibocsátást is. Ezeket az eredményeket a kalkulátor épületek felújítására, közlekedésre, valamint elektromos eszközök használatára is képes számítani. Alapadatok megadása után bárki megnézheti, hogy egyes praktikák illetve technológiák milyen hatással vannak az energiafogyasztásra.

Nyilván sokunk fontolgatja a lakásának felújítását, és most lehetőség van arra, hogy az ablakcsere illetve különböző szigetelések hatásait az energiafelhasználásra számszerűsítsük. Elgondolkozott már azon, hogy mennyit spórolhatna, ha hetente párszor közösségi közlekedéssel járna autó helyett? Szeretné tudni, hogy napelemek telepítésével mennyit spórolhat a villanyszámlán?

Itt az ideje, hogy próbát tegyen és meggyőződjön arról, hogy igenis lehetséges spórolni! A kalkulátor a www.szamitazenergia.hu oldalon érhető el, ahol még sok más érdekes megoldást is talál az energiatudatos életvitel kialakítása érdekében!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!