Reklám

2016.05.04. 13:55

Mi az a tribulus terrestris? (x)

Magasabb szintű formája a szuplementációnak annak az anyagnak a fogyasztása, amely ugyan nincs a piacon hosszú ideje, viszont alapanyagai már több mit 1500 éve használatosak.

Ez az anyag, amiről most szó esik egy kicsit titokzatos elnevezésű, a Tribulus terrestris.

Hogyan terjedt el?

A múlt században, a 90.-es években felfedezték, hogy a bolgár eredetű súlyemelők azok után is hasznot tudtak húzni belőle, hogy abbahagyták a betiltott anyagok szedését. Teljesítményeik mog hozzá nőttek is, és ezért kezdtek el nagyobb figyelmet fordítani erre a nem nagyon ismert étrendkiegészétőnek.

Ez nem tartalmazott semmilyen tiltott anyagokat mert lényegében csak egy növényi kivonatról volt szó, amit a történelemben Kínában, Indiában és Törökországban is használtak különböző betegségek gyógyítására, és híre terjedt egészen a román határokig.

Habár szteroid szaponíneket, alkaloidokat és flavonoidokat tartalmaz, nem beszélhetünk doppingról és nincsenek nem kívánt negatív mellékhatásai sem, mint ahogy az az anabolikus szteroidoknál van. A hormonális hatásáért a jelenlévő protodioscinek a felelősek.

Milyen előnyökkel jár?

A modern tudomány kimutatta, hogy ez az anyag képes hatni a hormonális szintre, vagyis a férfi hormonokra, amelyek a teljesítményképesség, és az izomzati és erőléti növekedésért felelősek. Ezt a szintet növelni tudja akár 30 – 50 %-al.

A testépítők körében a szálkásítási időszakban vált közkedvelté, amikor az egyének ezzel vigyáznak az izomtömegük megtartására, miközben diétáznak. Praktikus hatása viszont az idősebb férfiaknál van, akiknél a tesztoszteron képződése már nem olyan mint fiatal korban.

Pozitív hatásával ez az anyag nem csak az testépítésnél fejti ki hatását, hanem az élet más részein is segít – lassítja az öregedés folyamatát, harcol a kimerültség ellen, növeli a sexuális teljesítőképességet és növeli a terhesség esélyét a spermiumok minőségének növelésével. Ugyanúgy pozitív hatással van az immunrendszerre.

Működik?

Bár némely előnyei már be voltak bizonyítva, még mindig  megkérdőjelezik, hogy növelni tudja-e az izomtömeget. Sokan nem is veszik észre, viszont ez gyakran azért van, mert akkor használják, amikor nem is kell, vagy hibákat követnek el a táplálkozás, vagy tornázás terén. Mások az eredményeket nem bírják magasztalni.

Általánosságban a használata a 30. éven felülí férfiaknak ajánlott, de nem hiba e korhatár előtti fogyasztása sem, bár hatékonysága meg van kérdőjelezve ebben az időszakban. A hatékony napi adagnak kb. 750 – 2000 mg között kéne mozognia, viszont három részben, legjob esetben étel elfogysztása után. Nőknél ajánlott ezt a számot csökkenteni  és mivel az összes gyártó más módon késziti el a terméket, fokozott figyelemet kell szánni a használati útmutatóknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!