Rendőrségi

2010.01.01. 15:32

Ajtóék a besurranók ellen

Dunaújváros - Az éjszaka leple alatt besurranó bűnözők ellen véd az az ajtóék, amelynek használatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság is ajánlja olvasóinknak.

Körmendi Erzsébet

 

Többször írtunk róla, hogy az utóbbi hetekben elszaporodtak a besurranásos lopások a városban. A fosztogatók kihasználják, ha nincs bezárva a lépcsőház bejárata, feljutnak az emeletekre, aztán kipróbálják,  melyik bejárati ajtó nincs bezárva... Némelyik bűnözőt az sem érdekli, hogy hangot hall a lakásból, benyit, és ellopja az előszobában hagyott táskákat, kabátokat, értékes holmikat.

Nem ünnepek előtti sajátosság a besurranás. Nagyvenyimen volt olyan eset tavaly, hogy a feleség egyedül aludt otthon éjszaka az emeleti hálószobában, a betörő közben kirámolta a földszinti helyiségeket. Azóta az asszony nappal is fél otthon. Talán számára is megnyugvást hozhat az a szerkezet, amelyet a közelmúltban dobtak piacra. Az éjszaka támadó bűnözők arra számítanak, hogy a  kiszolgáltatott  sértett álmában nem tud segítséget hívni, nyugodtan garázdálkodhatnak.

Szerkesztőségünk figyelmét Budavári Árpád, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője hívta fel az újdonságnak számító  technikai eszközre, az úgynevezett elektronikus ajtóékre, amelyet a miskolci rendőrök fejlesztettek ki. Nevében a funkciója: az éket az ajtószárny és a padló közé kell illeszteni,  erőszakos nyitás és feszítés hatására hangjelzést ad, amikor az ajtó rászorul az ék alakú burkolat felső részére, s ezzel lenyomja az érzékelő kapcsolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!