Rendőrségi

2015.09.04. 08:27

Hetven menekült két kisbuszban: embercsempészeket fogtak az M7-es autópályán

Joggal hihették az embercsempészek, hogy tiltott pénzkeresetük legjobb ideje az éjfél. Hitték még azt is, hogy Budapestről, az egyik legzsúfoltabb városból kiindulva sikerrel vihetnek a határig hetven embert. Az afgánok, szírek, nők, férfiak és kisgyermekek nem sokáig utazhattak, mert az M7-es autópálya, budaörsi kivezető szakaszán a négy autóból álló konvojt a rendőrség „lekapcsolta”.

E. Várkonyi Péter

Éjfél után nem sokkal érkezett az információ. Két felvezető személyautót és két kisbuszt „jelentett” a felderítés, amelyre indultak a budapesti, Mosonyi utcai rendőrségről és az ügyeletben lévő X. kerületi rendőrség beosztottai. A jelzett autókat utolérték és megállásra kényszerítették. Az egyik felvezető személyautó vezetője észrevette a rendőri üldözést és nagy gázzal, hátrahagyva a rá bízott menekülteket meglépett. Hiába indult utána egy járőr kocsi, nem érte utol. befogni. A két buszt és az egyik felvezetőt azonban elfogta a rendőrség. Ekkor érte az egyenruhásokat a meglepetés, mert, harminc ember az egyikben és csaknem ugyanennyi a másik buszban.

Az autópálya leállósávjában kezdődött az intézkedés, amelynek során hamarosan rabomobilok érkeztek és bekísérték az összes menekültet a fővárosi, Tolnai utcai rendőrségre. Az elfogott járműveket lefoglalták, a gépkocsivezetőket előállították. Mindkét kísérő kocsinak német rendszáma volt, vezetőjük az előzetes információ szerint török állampolgárok.  Egy rendőrtolmács megtudta, hogy a Kirov névre hallgató férfi megélhetésnek tekintette az embercsempészetet, mert a nála talált papírok bizonyították, hogy többször utalt haza, családjának pénzt. Az már csak találgatás lehetett az éjféli órákban, hogy a hetven menekült mennyi eurót fizetett a reménybeli szabadulásáért, az ország elhagyásáért?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!