Rendőrségi

2015.01.05. 11:59

Kétszáz négyzetméternyi területen ég elektronikai hulladék Dunaújvárosban

Hétfőn délelőtt tűz keletkezett Dunaújvárosban a Papírgyári úton egy elektronikai hulladékokat feldolgozó telepen, mintegy 200 négyzetméteren.

Pekarek János

Elektronikai hulladék ég mintegy kétszáz négyzetméternyi területen egy telephelyen, Dunaújvárosban, a város szélén.

Jelentős füstképződéssel járó tüzet oltanak a hivatásos tűzoltók Dunaújvárosban. Az oltáson több település hivatásos tűzoltói dolgoznak több járművel és egységgel.

Fotó: Németh Zsolt

Mivel a tűz veszélyeztet egy műanyag raktárat is, a tűzoltók jelentős erőkkel vonultak ki a helyszínre. A dunaújvárosi, sárbogárdi, solti, és paksi tűzoltóságtól vezényeltek egységeket a helyszínre.

Fotó: Ady Géza

A telephely dolgozói közül az első információk szerint senki nem sérült meg. A tűz oltását a katasztrófavédelem védelem műveleti szolgálatai irányítja.

Fotó: Müller Tamás

A helyszínen tartózkodik a katasztrófavédelmi mobil mérő laborja is, és folyamatosan ellenőrzi, hogy a felszálló füst tartalmaz-e az emberi egészségre veszélyes anyagot.

Eddig nem találtak ilyet.

A tűz kapcsán jelentős füst képződött, azonban az uralkodó szélirány miatt az nem a város felé terjed tovább, hanem a Duna keleti partja felé.

Fotó: Ady Géza

A DVCSH tájékoztatása szerint az oltás folyamatának következményei lehetnek a város ivóvíz ellátására,  hiszen a tűzcsapokon keresztül nagy mennyiségű oltóvizet használnak az oltásban részt vevők. Részleges és időleges vízhiány alakulhat ki a fogyasztói hálózatban, hiszen a rendkívüli helyzet miatt drasztikusan csökken a víztornyokban tárolt ivóvíz. Másrészt zavarosodás is előállhat, mert a tűzcsapok használata miatt megváltozik az ivóvíz áramlásának iránya és sebessége, ezért a vezetékekben  felkeveredhet a leülepedett mangánlerakódás.  A szolgáltató a fogyasztók türelmét és megértését kéri.

Fotó: Németh Zsolt

Fotó: Németh Zsolt

15:46 - A munkálatok jelenleg is tartanak

Körülbelül kétszáz tonna, műanyagot is tartalmazó elektronikai hulladék kapott lángra január 5-én, hétfőn délelőtt Dunaújvárosban. A tűzben jelentős füst képződött, ezért a Fejér megyei és a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labor a Duna mindkét oldalán mérte a levegő szennyezettségét, az emberi egészségre ártalmas veszélyes anyag koncentrációt nem mutattak ki.

A kalodákban tárolt elektronikai hulladék mintegy kétszáz négyzetméteren gyulladt ki. Az erős szélben a lángok egy műanyagraktárat is veszélyeztetettek, ezért nagy erőkkel kezdték meg a tűz oltását. A lángok terjedését a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányításával Dunaújvárosból, Sárbogárdról, Soltról és Paksról 25 hivatásos tűzoltó fékezte meg. A munkálatok jelenleg is tartanak, munkagépekkel bontják szét a kalodákat annak érdekében, hogy a beljebb lévő izzó részeket is el tudják oltani. Személyi sérülés nem történt. A tűz keletkezésének okát, körülményeit a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vizsgálja.

 

Kedd 12:00 - Még mindig oltanak

Dunaújváros – Kedden délután még mindig oltották a külső Papírgyári úton hétfőn délelőtt keletkezett tüzet. Már több mint huszonnégy órája küzdöttek a tűzzel tegnap délben a tűzoltók a Papírgyári úton, egy elektronikai hulladékok feldolgozásával foglalkozó vállalkozás telephelyén.

A tűz hétfőn délelőtt keletkezett: nagyrészt műanyaghulladék égett, nagymennyiségű, hihetetlenül sűrű, fekete füstöt kibocsátva. Igen nagy szerencsénk volt, nekünk, dunaújvárosiaknak, hogy az erős északnyugati szél nem a város fölé, hanem a Duna alföldi partjára vitte az égéstermékeket. Bár a katasztrófavédelem két mobil laborja is mérte a levegő összetételét (egyik a tűz helyszínén, a másik a folyam keleti partján), és nem találtak az emberi egészséget veszélyeztető koncentrációt – alighanem rendkívüli nyugtalanságot okozott volna a várost elöntő fekete füst. A tűz oltását, amint azt már tegnap megírtuk, perceken belül megkezdték a dunaújvárosi tűzoltók, akiknek segítségére először a papírgyári önkéntes tűzoltók siettek.

Később érkezett erősítés Sárbogárdról, Soltról, Paksról, Székesfehérvárról és Pusztaszabolcsról is. Sérülés nem történt – de a munka hatalmasnak bizonyult. A kétszáz négyzetméteren égő hulladék mintegy kétszáz tonna tömegű volt. Ezt az óriási mennyiséget csak úgy lehetett oltani, hogy munkagépekkel átforgatták a halmot, külön kupacokba rakták, és minden egyes rakományt újra és újra oltottak, átvizsgáltak. Míg a lángokat viszonylag rövid idő alatt eloltották, a parázsló tűzfészkek felderítése és megszüntetése egész éjjel, de még kedden kora délután is tartott. A munkát természetesen egymást váltva végezték a tűzoltók. Pihentetésükről és ellátásukról a dunaújvárosi hivatásos tűzoltóság gondoskodott. Amikor a legtöbben dolgoztak egy időben a helyszínen, akkor harmincan voltak. Az oltást a katasztrófavédelem műveleti szolgálata irányította.

Kedden délután a rakodógépek mellett még két tűzoltó jármű volt a helyszínen – ahova, sajnos, a veszélyhelyzetre való tekintettel nem engedték be riportereinket. A városi vízszolgáltató hétfőn közleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a nagymennyiségű oltóvíz miatt víznyomáscsökkenés, vízminőségromlás lehetséges: ilyet nem tapasztaltunk.

Szerda - Az okokat még most is vizsgálják a szakértők

Még vizsgálják a Papírgyári úton hétfőn keletkezett tűz okát. Az oltást kedden este befejezték.

Befejeződött a papírgyári úti tűz oltása, tudtuk meg Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó hadnagytól, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. A hétfőn délelőtt keletkezett, ijesztő látvánnyal, sűrű, fekete füsttel járó tűzeset felszámolását kedden este nyolc óra előtt néhány perccel fejezték be a tűzoltók.

A Papírgyári úton egy elektronikai hulladékok feldolgozásával foglalkozó cég telephelyén keletkezett tűz: főleg műanyagok égtek. A tűz oltását a katasztrófavédelem műveleti szolgálata irányította, s az oltásban részt vettek a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók, a papírgyári önkéntes tűzoltók, valamint a sárbogárdi, paksi, solti, pusztaszabolcsi, székesfehérvári tűzoltók. A füst összetételét Dunaújvárosban és Dunavecsénél a katasztrófavédelem két mobil laborja ellenőrizte: emberi egészséget veszélyeztető károsanyag-koncentrációt nem mértek.

Mintegy kétszáz négyzetméteren, körülbelül kétszáz tonna anyag égett. Azért tartott sokáig az oltás, mert ezt az anyagmennyiséget át kellett rakni, ellenőrizni.

 


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!