Rendőrségi

2015.02.20. 13:55

Közel 200 szabadtéri tűz keletkezett már idén

Az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma, ezek többsége összefüggésbe hozható a szokásosnál korábban megkezdett tavaszi kerti munkákkal. Az év eleje óta már majdnem kétszáz erdő- és vegetációtűz keletkezett. Fejér megyében idén eddig huszonhárom szabadtéri tűzesetnél avatkoztak be a katasztrófavédelem egységei, főként az elmúlt egy hétben, az enyhébb, szárazabb idő beköszöntével riasztották gyakrabban a tűzoltókat kigyulladt aljnövényzethez.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság felhívásából kiderül, hogy az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tűz keletkezik. A statisztikai adatokból látszik, hogy az idén eddig már több mint kétszer annyi erdő- és vegetációtűz gyulladt, mint tavaly ilyenkor.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Két hét múlva, március 5-én hatályba lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_index" target="_blank"

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!