SÉTA

2016.11.29. 16:37

Hogy jobb legyek

Dunaújváros - Nemrégiben vettem részt egy kedves ismerősöm, Virág Gergely A kiválóság pszichológiája előadás-sorozatának első állomásán.

Bevallom, kíváncsian indultam el, hogy vajon mivel lehetek több egy ilyen rendezvény által, mert eddig nem szántam különösebb figyelmet az ehhez hasonló témákra...

Ha megkérdezném a környezetemben lévő embereket, hogy mi jut elsőnek eszükbe, ha azt mondom, siker, a legtöbbjük valószínűleg a következő szavak egyikét mondaná: kecsegtető fizetés, megfelelő társadalmi pozíció, tökéletes álláshely és még sorolhatnám az apró részletekből összeálló görbe tükröt, amiben a sikert látjuk.

Szerintem a sikert, sikerességet nem ezek a tulajdonságok határozzák meg, hanem, hogy a kitűzött célt elérem vagy sem. Hiszen ez mind csak rajtam múlik! Az idő szalad, érettségi előtt állok. Mint a legtöbb végzős diák, én sem csak emiatt aggódom, hiszen a továbbtanulás küszöbén toporgok - megint -, és sajnos minden lében kanál személyiségem révén nehezen körvonalazódtak bennem a jövőmmel kapcsolatos tervek.

De valami célt muszáj találnom Az előadás ráébresztett, hogy sokan - köztük én is - megfeledkeznek az útról, amin haladva elérhetik a célt. Vegyünk egy példát: hirtelen elhatározok valamit, és vakon elkezdek felé futni. Valószínűleg tengernyi lehetőség mellett szaladok el, amik a nagy sietségben fel sem tűnnek. Tehát inkább apró lépések kellenek, pici, de hatékony lépések. „A valós megoldás ott kezdődik el, hogy rászánjuk magunkat. ” - említette Gergő, és rájöttem, hogy igaza van. Ha megtaláltam a célom, akkor onnantól kezdve egyszerűbb az egész, megvan az irány.

Már csak át kell gondolnom a lehetőségeimet. „Bízni a legjobb-ban és felkészülni a legrosszabbra [ ] .” - hangzott el kicsivel később. De ami a legfontosabb: a célhoz, bármi legyen is az, nem szabad fájdalmat kapcsolnunk. Legtöbbünkkel előfordult már, hogy lemondtunk valamiről azért, mert túl sok nehézséget okozott volna.

Ezért is fontos apró lépésekben haladni a célunk felé, hiszen ezzel meg is kímélhetjük magunkat a sikertelenség okozta csalódottságtól. Az előadáson való részvétel az egyik első lépésem a tudatosabb életvitel felé. Sokat tanultam, és nem a világ eszelős dolgairól, nem a fizikáról, a matematikáról, vagy más tantárgyról, hanem önmagamról.

„Ragadd magadhoz a hatalmat! Ismerd fel a céljaid, és kezdj dolgozni rajtuk!” - mondta Gergő. Igen, ezt kell tennem! Magamhoz ragadom a hatalmat, elindulok előre megvalósítani a céljaimat, hogy jobb, hogy sikeresebb ember legyek!

Vámosi Nikolett 12. D
Rudas szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!