SÉTA

2016.12.13. 17:40

Rendhagyó óra volt - Dr. Hahner Péter bővítette tudásunkat

Dunaújváros - Iskolánk tanulóinak ismét egy izgalmas és információkban bővelkedő programban lehetett része, 2016. december 9-én, hiszen Dr. Hahner Péter történész professzor tartott előadást a Pannonba.

Hahner Péter immáron másodszorra látogatott el iskolánkba, és érdekes történelmi előadással bővítette tudásunkat. Az előadás fő témái a francia forradalom, Mária Antónia és az amerikai elnökválasztás voltak. Volt szerencsém beszélgetni a professzor úrral, akit részben az előadás körülményeiről, részben pedig a témakörről kérdeztem.

- Milyen érzés előadást tartani középiskolásoknak? Nagy különbséget érzékel az egyetemisták és a gimnazista korosztály között (gondolok ezalatt például a figyelem tartósságára)?

- Mi tagadás, igen. Az egyetemisták hozzászoktak a 90 perces órákhoz, a középiskolások gyorsabban elfáradnak.

Dr. Hahner Péter előadása lebilincselő volt - egy különleges történelemóra Fotó: Amatőr felvétel

- Tudna-e mondani egy-két okot, amiért a francia forradalom ennyire közel áll Önhöz?

- Alapos marxista-leninista nevelést kaptam a hatvanas években, amely szerint a forradalmak dicsőséges fordulatok, a történelem motorjai". Ez felkeltette a figyelmemet. Ezért kezdtem el érdeklődni irántuk. A francia forradalomra Romain Rolland francia író Robespierre című drámája hívta fel a figyelmemet. El voltam tőle ragadtatva, és ezután keresni kezdtem, mit olvashatnék még a forradalomról.

- Ön különösen jártas a francia forradalom témakörében. Mit gondol, mekkora szerepet játszott Marie-Antoinette d'Autriche passzív magatartása a forradalom kitörésében?

- Nem nagy szerepet. A forradalom egy gazdasági válság és egy pénzügyiből kinövő politikai válság egybeesése miatt robbant ki, majd a társadalom vezető csoportjai a felvilágosodás eszméinek megfelelően reagáltak, felszámolva a régi rendet. A királyné szerepe csak annyi, hogy hozzájárult a monarchia tekintélyvesztéséhez.

- Még soha senkitől nem hallottam ilyen tisztán, világosan és érthetően elmagyarázni az amerikai elnökválasztás jellemzőit. Ön gyorsan megtanulta e rendszer működési szabályait?

- Nem, nekem is alaposan utána kellett néznem, de az Internet korában ez nem akadály. Nagyon jó angol nyelvű elemzéseket lehet találni még az angol nyelvű Wikipédián is.

- Nem kívánok mélyen belemerülni az aktuál politikába, de meg kell kérdeznem Önt, mint szakértőt: Nincsenek félelmei az idei, 58. elnökválasztás eredménye és annak esetleges kedvezőtlen, Európára is kiható negatív következményei miatt?

- Bevallom, nincsenek. Az amerikai politikai rendszer egy összetett struktúra, egyetlen elemének (az elnöki hatalomnak) változásait a többi összetevő (Kongresszus, Legfelsőbb Bíróság, tagállamok stb.) ellensúlyozhatja. Meg aztán túl sokszor hallottam életem során az éppen megválasztott amerikai elnökről, hogy nagy veszélyt képvisel -- túl sokszor kiáltottak farkast ahhoz, hogy megijedjek. De a jövőt természetesen a történész sem jósolhatja meg.

Enesey Diana 12/a

Pannon Oktatási Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!