Sport

2009.12.01. 03:29

Egyből a mély vízbe

Dunaújváros - Mikler Roland és Nagy Kornél játékára számít a januári Eb-n Csoknyai István szövetségi kapitány, de a többi dunaújvárosi fiatal teljesítményét is figyeli.

Gallai Péter

- Januárban kezdődik a kontinenstorna, de még nem tudja kikre számíthat. Császár megsérült, Nagy László pedig nem döntött, magyar vagy spanyol legyen.

- A baj csőstül jön, szokták mondani, de Csaszi december végén újra edzésbe állhat. Ha nem is tökéletes állapotban, de ott lehet Ausztriában, Nagy László pedig még nem nyilatkozott. Pedig óriási szükségünk van rá, ő egy morális tartást adó, igazi vezéregyéniség.

- Pedig éppen az átlövő posztok lyukasak...

- Valóban, ez a legnagyobb gondunk, Nagyot leszámítva nincs nemzetközi klasszisunk, sem jobb, sem bal oldalon. Ilyés Ferenc Németországban nem sok lehetőséget kap, Putics Barna formán kívül van, talán Katzirz Dávid a legjobb jelenleg. Mocsai Tamás a Pannon Kupán otthagyta a csapatot, lemondta a szereplést, Laluska is sérült volt. Maradt Krivokapics Milorád, akit amúgy is ki akartam próbálni.

- Veszprémben, házon belül nem tudta elérni, hogy Carlos Perezt, akit elődei is rendre próbáltak megnyerni, visszacsábítsa?

- Szövetségi kapitányként hatalmas segítség lenne Csárli jelenléte, de ő már két éve lemondta a válogatott szereplést. Ráadásul ősszel volt egy kézsérülése, februárban veszik ki belőle a csavarokat. Neki sok lenne az a terhelés, amit az Eb jelent. Ha nem tud regenerálódni, akkor az a klubcsapat rovására megy. Ő az a játékos, aki, ha megakad a játék, beáll, és tud lendíteni a veszprémi szekéren.

- Itt van a Dunaferr, fiatalokkal, magyar fiatalokkal teletűzdelt csapata...

- Láttam a televízióban a kupameccset, de velünk is játszottak Veszprémben. Imre Vilmos tudatos munkája látszik a csapaton. Hiába nyertünk tizenegy góllal, szép és jó dolgokat láttam a dunaújvárosiaktól. Aki nagyot lépett előre, az a jobbátlövő Németh Gábor, vele mindenképpen számolni kell a későbbiekben. Főleg, hogy balkezes lévén hiányposzt az övé. Mikler Roland folyamatosan bravúros teljesítményt produkál, Nagy Kornéltól sokan a csodát várják, de nem lehet minden terhet rá rakni. Ők szinte biztosan tagjai lesznek a keretnek.

- Némethet ki is próbálta volna?

- Nemrég, szeptemberben neveztek ki, így nagyon nem tudtam kísérletezni, hiszen mindjárt itt az Eb. A Pannon Kupa sem ennek jegyében telt. Egyrészt azt várják, hogy fiatalítsak, de emellett a rutin is meglegyen. És persze eredményt is várnak... Ezért csínján kell bánni a generációváltással, hiszen rögtön leszednék a keresztvizet rólam egy rossz szereplés után.

- Bombaerős csoportban vagyunk a franciákkal, spanyolokkal, csehekkel - a továbbjutás sem lesz egyszerű.

- Embert próbáló a feladat, az bizonyos. A gallokat évek óta nem verte meg senki. A spanyolok tudatosan építkeznek, mert az utóbbi versenyek nem a legjobban sikerültek számukra. Ennek jegyében honosították Sterbik Árpit, csábítják Nagy Lászlót. A fehérorosz Rutenka is állampolgár lett, de nagyon remélem, még nem játszhat ellenünk. A csehek látszanak olyan erősnek, mint mi, igaz, nemrégiben komplett csapattal kaptunk ki tőlük. De, ha az kell, akkor a franciákat verjük meg a továbbjutáshoz. Igaz, akkor sem lesz könnyebb dolgunk: a német, lengyel, szlovén, svéd négyesből kapunk hármat. A csoportból sem lesz egyszerű a válogatott továbbjutása az Eb-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!