Sport

2013.04.10. 14:41

A két ''liftező'' csapat

A magyar jégkorong-válogatott kedden utolsó felkészülési mérkőzésén 7-0-ra legyőzte Japánt a Jégpalotában. Most már a végső simításokat végzi a csapat a vasárnap rajtoló divízió I/A-s világbajnokság előtt.

Agárdy Csaba

Bár Rick Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya korábban azt ígérte, hogy a Japán elleni mérkőzés után kijelöli az április 14-én, vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában megkezdődő világbajnokságon szereplő csapatát, ami két kapusból és húsz mezőnyjátékosból áll, ez nem történt meg. A kanadai szakember csak a kapus Bálizs Bencének köszönte meg az eddigi munkáját. Így maradt még három kapus - Hetényi Zoltán, Rajna Miklós, Szuper Levente - akik közül egynek még távoznia kell a keretből. Ugyanúgy mint a kilenc védő - Gőz Balázs, Horváth  András, Kiss Dániel, Pozsgai Tamás, Sille Tamás,  Szélig Viktor, Szirányi Bence, Tokaji Viktor,  Vas  Márton -  közül is egynek. A csatárok névsora végleges.

Bartalis István,  Benk András, Hári János, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Magosi Bálint, Mihály Árpád, Nagy Gergő, Nagy Krisztián,  Sikorcin Ladislav, Sofron István  és  Vas János biztos ott lesz a világbajnokságon, ahol a mieink nem is annyira titkolt célja, hogy az első két hely valamelyikén végezzenek, ami a Top Divízió-ba, hétköznapi nevén az "A" csoportba kerülést jelentené.


Sikorcin Ladislav (középen) már biztos, hogy ott lesz a magyar válogatottban a világbajnokságon (Fotó: Beliczay László/MTI)


Válogattunk két legerősebb ellenfelének az "A" csoportból egyaránt tavaly kiesett Kazahsztánt és Olaszországot tartják a szakemberek. A két csapat közül a kazahok tűnnek erősebbeknek. Vlagyimir Krikunov szövetségi kapitány huszonkilenc tagú bőkeretet jelölt ki a vébére. A játékosok közül húszan szerepelnek az NHL után a világ második legerősebb bajnokságában az orosz KHL-ben.

A kazahok eddig három előkészületi mérkőzést játszottak: Szlovéniát 2-1-re, Ausztriát 2-1-re és 4-3-ra győzték le.

A mieink a 2003-as budapesti divízió I-es vébén találkoztak velük, akkor a vendégek 4-1-re nyertek. Korábban - még a kilencvenes években - 7-1-re és 14-5-re vertek minket.

Az olaszok, akárcsak a kazahok, az utóbbi négy évben hol feljutottak az "A" csoportba, hol kiestek, vagyis kéz a kézben "lifteztek". Az olaszok legutóbb 2011-ben épp Budapesten jutottak fel, amikor a mindent eldöntő mérkőzésen mieinket hosszabbításban 4-3-ra verték.

Tavaly az "A" csoportban tizenötödikek voltak, így újra a divízió I-ben találták magukat. Az olaszoknak négy légiósuk van - Tragust (Ausztria), Plastino (svéd másodosztály), D. Kostner (Svájc), S. Kostner (Finnország), Scandella (svéd másodosztály) -, Tom Pokel többi kiválasztottja otthon játszik. Olaszország is három  meccsen jutott túl: otthon 2-1-re kikapott az osztrákoktól, Szlovéniában egyszer 1-0-ra nyert, egyszer  4-3-ra vesztett. 

A mieink Kazahsztánnal április 17-én szerdán (19.30 óra), míg Olaszországgal április 19-én pénteken (19.30) játszanak.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!