Sport

2016.09.08. 19:10

Szurkolóból szövetségi elnök - Such György tudta mire vállalkozott

Dunaújváros - Such Györgyöt nem lepte meg a sok feladat. Ahogy a sportvezetők ő is a győzelemre játszik, és a legjobbak közé várja a felnőtt válogatottunkat. A MOL Liga szezonkezdő sajtótájékoztatóján kértünk interjút a Magyar Jégkorong Szövetség közelmúltban megválasztott elnökétől, Such Györgytől.

Balogh Tamás

- Azt képzelem, hogy korábban egy barátságos szurkolója volt ennek a sportágnak, aminek most a vezetője. Melyik a kényelmesebb pozíció?

- A szurkolónak lenni kényelmesebb. Nincs felelősség, az ember csak az örömökben részesül és kevésbé a bánatokban. Nem nyomja a vállát a sok tennivaló és főleg a felelősség.

- Most viszont benne ül ebben a székben. Egy kicsit irigylem, de lehet, hogy nem is olyan komfortos, mert túl sok lehet a szövetségben a feladat.

- Igen, egyelőre nagyon sok a feladat, de tudtam, mire vállalkozok. Azt gondolom, ahogy más korábbi pozíciómban is, itt is igyekszem becsülettel helytállni.

- Úgy képzelem, hogy ennek a sportágnak minden résztvevője a sikerre született. Még gombfociban is nyerni szeretne. Ön melyik típus: a mindenáron nyerő, vagy aki kiszámolja a lehetőségeket?

- A kettő nem hiszem, hogy ellentmondásban van egymással, tehát egyrészt kikell számolni a lehetőségeket, de minden csapat mindig nyerni akar, ami nagyon helyes. Hasonlóképen minden egyesületi és szövetségi vezetés is győzni szeretne a csapatával, amikor megkezdődik a mérkőzés. Hogy rúgják, vagy dobják a labdát, vagy ütik a korongot az részletkérdés ebből a szempontból.

- Ehhez a magyar hoki családhoz két országból is csatlakoztak. Ez szimpatikus önnek?

- Természetesen, hiszen a liga, bár ez nem hangzott el itt a MOL Liga sajtótájékoztatóján, a Magyar Jégkorong Szövetség nyílt első osztályú bajnoksága. Ez azt jelenti, hogy a csapatok nevezését a MJSZ elnöksége fogadja el. Azt gondolom, hogy az önmagában elég nagy dicséret, hogy a környező országok legjobb csapatai számára igényként merül föl, hogy nem a saját országunkban, hanem a mi bajnokságunkban vegyenek részt.

- Nekünk a szurkolóknak semmi sem drága. Azt szeretnénk, ha stabil Top Divíziósok lennénk a világbajnokságon. Ön hova várja és pozícionálja a felnőtt válogatottunkat?

- Természetesen mindannyian szeretnénk, ha az elitben lenne a válogatottunk és azt gondolom, nem álltunk soha olyan közel ahhoz, hogy tartósan gyökeret verjünk a legjobbak között, mint most. Legutóbb sajnos kiestünk, de reméljük, hogy záros határidőn belül visszajutunk, és senkinek nem lehet más célja, mint az, hogy tartósan ott maradjunk a legjobbak között.

- Fantasztikus, közönsége van ennek a sportágnak itthon. Segít ez,, vagy ez csak egy jó kis kulissza?

- Ez nagyon fontos, nagyon sokat segít. Mindenki láthatja, hogy a jégkorongsportnak van a legcsodálatosabb szurkolótábora és ez rengeteget segít a klubcsapatoknak és a válogatottnak is. Egyébként pedig csodájára jár a világ a szurkolóinknak, ahogy azt láthattuk a legutóbbi oroszországi világbajnokságon Szentpéterváron is.

- Azt képzelem, hogy a jégkorongos jövőnk záloga is az utánpótlás. Hogy látja az ő helyzetüket és velük kapcsolatosan a jövőt: lesz nekünk sok tehetséges hokisunk?

- Lesznek tehetséges jégkorongosaink, vannak most is szépszámmal, mert a TAO finanszírozás pontosan azért jött létre, hogy az utánpótlást fejleszteni tudjuk. A jégkorong most kialakítandó új stratégiájában is fajsúlyos kérdés az utánpótlás további fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!