Sport

2015.12.23. 20:39

A Szélig család az idei karácsonyt is Brianconban tölti

Dunaújváros - Biztos sokan emlékeznek még Szélig Viktorra, a Dunaferr SE jégkorongcsapatának egykori kőkemény hátvédjére, aki tíz éve a francia Brianconban él, és az idei karácsonyt is ott tölti családjával.

Agárdy Csaba

- Tíz éve mindig itt karácsonyozunk, mivel ebben az időszakban megy a legjobban a síszezon, szünet van az iskolákban, ezért ilyenkor a hokibajnokság programja nagyon sűrű.

- Mennyivel másabb a francia karácsony, mint az itthoni?

- Hamarabb állítanak fát, hosszabb az ünneplés, mint Magyarországon. Mi otthon sem ettük szenteste a tradícionális magyar ételeket, nálunk mix volt otthon. Itt egy kicsit franciásabb az ünnepi vacsora, de azért vannak benne magyar elemek. Számomra az a legnagyobb különbség, hogy itt csak négyen vagyunk, például a nagyszülők is vagy karácsony előtt vagy után látogatnak meg bennünket.

A Szélig család a tavalyi karácsonykor.  Viktor, a családfő, Krisztina asszony, a tizenhárom éves Marcell, és a hétéves Szonja

- Az első karácsony lesz, amikor már nem a Briancon játékosaként, hanem menedzsereként ünnepel. Milyen volt a lelátóról nézni a mérkőzéseket?

- Furcsa egy kicsit játék nélkül, de a jég nem hiányzik. Úgy érzem, megfelelő pillanatban váltottam, izgalmas a munkám. Sokat kell még tanulnom, másképp látom a dolgokat, mint eddig.

- Egy régebbi beszélgetésünkkor mondta, ha befejezi pályafutását, akkor Magyarországon, Dunaújvárosban szeretne a jégkorongban dolgozni, szeretne vezető lenni. Most úgy néz ki, hogy nagyon megragadt Franciaországban. Elképzelhető, hogy egyszer hazaköltözik?

- Nem vagyok egy ugrálós típus, két csapatban játszottam a pályafutásom során, a Dunaferrben és Brianconban. Szerencse is kellett ahhoz, hogy Franciaországban így megragadjak. A vezetők ragaszkodtak hozzám, előbb a csapat oszlopa lettem, majd itt is maradtam. Egy profi sportember a jövőjét csak addig látja, amíg a szerződése tart. Ha úgy alakul, akkor hazamegyünk. Persze a két gyerek szempontja is számít. Magyar ember vagyok, erős szálak fűznek Dunaújvároshoz, de már ide is. A gyerekek helyzete nehezebb, a kislányom már itt született, neki Magyarországra utazni kirándulást jelent. Én is itthonról megyek otthonra.

- Miként állnak a gyerekei a magyar nyelvvel? Ezt csak azért kérdezem, hogy számukra gondot okoznak-e Magyarországra költözni?

- Egyaránt jól beszélnek magyarul és franciául. Otthon például csak magyarul beszélünk. Jól meg tudják különböztetni, hol, melyik nyelvet kell használniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!