Sport

2013.02.18. 20:14

A búvárklub varázsereje

Ki hitte volna! Valamennyi magyar sportágat figyelembe véve a kajak-kenu után a búvársport volt a legeredményesebb. Ennek ellenére a sportág alaposan gyürkőzik a problémákkal.

Agárdy Csaba

Gurisatti Gyula,  a DVCSH  UBSE vezetőedzője  nem is tagadja: a tavalyi év teljesítményére rányomta bélyegét  a versenyzési feltételek  bizonytalansága. Gyengébbre sikerült.- Nem tudtak edzeni a tájékozódási búvárúszóink a szalkszentmártoni bányatóban.  A tulajdonossal  jelenleg is tartanak a viták.  Kevés pénzünkből nehéz megoldani az edzőtáborozásokat, egyre nagyobb gond  az utánpótlás-nevelésre biztosítani a feltételeket. Ráadásul két világbajnokunk, László Dezső és  Bognár Bernadett kényszerült külföldre menni, dolgozni, hogy megéljenek. Szegényedik a Magyar Búvár Szövetség is, tehát a külföldi versenyekre kevés a támogatás. Kénytelenek vagyunk a klub  kevés pénzét és a szülők áldozatvállalását erre  igénybe venni.  Élsportra  alig jut valami, így lassan a tömegsport, az egészséges életmódra nevelés  felé kell elmozdulnunk. Ez pedig az úszásoktatást jelenti.

-  Bár nem a legjobb évük volt a tavalyi, azért az egyesület még mindig sok szép eredménnyel büszkélkedhet...- Öt versenyzőnk szerzett érmeket a korosztályos Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon. Debreczeni Hajnalka második, Berekméri Dóra és Gurisatti Lilla második, harmadik helye az Eb-n, vagy Bognár Roland bronzérme nagyszerű eredmény. De sorolhatom tovább: a serdülő Aczél Áron, Szellák Csenge, Sebestyén Ferenc bajnoki címe, Kalmár Eszter, Nagy Tamás dobogós helyezései is azt igazolják, hogy remek az utánpótlásunk, és a dunaújvárosi búvárklub varázsa nem szűnt meg. A gyerekek létszáma száznyolcvan és kétszáznegyven között ingadozik. Ez pedig nem kevés.

- Ezek az adatok magukért beszélnek, és a szakemberek munkáját dicsérik...

- Öt edző: Dubniczky Erzsébet, Tórizs Linda, Gurisattiné Nagy Edina, Debreczeni Hajnalka, Gurisatti Róbert foglalkozik a gyerekekkel. Megszállottak, lelkesek, elhivatottságból dolgoznak.

- Lát-e kiutat, a kilábalásra lehetőséget?

- Nagy segítséget jelentett az önkormányzat segítése, miszerint a pályabérlés jóval olcsóbb lett. És abban is bízom, hogy a szülőkkel összefogva több támogatót találunk. Nem adjuk fel, mert mi a fiatalság egészségéért dolgozunk. S amikor egy gyerek csillogó szemmel feláll a dobogóra, akkor mi is érezzük: megérte. Ez éltet bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!