Sport

2016.07.14. 18:01

A cukahara készen lesz

Dunaújváros - Amíg sokan közülünk egyik oldalunkról a másikra fordulunk a napozó ágyon, azaz élvezzük a nyarat a szabadságunk idején, a dunaújvárosi tornacsarnokban komoly intenzitással folyik a munka.

Jankó Árpád

Joó Gabriella és Trenka János edzők - bár nem mondják -, de versenyt futnak az idővel. Augusztus 5-én megkezdődik a riói olimpia. Márpedig nekünk dunaújvárosiaknak van egy nagy reménységünk, aki a két edzővel készül a Nyári játékokra.

Természetesen Kovács Zsófiáról van szó, aki a Dunaferr Sportegyesület tornászaként képviseli majd egyedül a magyar női tornát az olimpián. Ahogy a dunaújvárosiak, valószínűleg valamennyi nemzet minden tornásza mellőzi a napfürdőzést, a strandolást, mert ki kell használni a hátralévő nagyon értékes napokat. Ilyenkor az előző verseny tapasztalataiból indulnak ki az edzők.

Kovács Zsófia kedvenc szerén a felemás korláton néhány tizeddel erősebb gyakorlatot mutat majd be

A Zsófi számára rendkívül sikeres, élete első berni Európa-bajnokságán kiderült, mik azok a gyakorlatok, amelyeken lehetne változtatni, egy-egy elemmel gazdagítani, egyáltalán csiszolni. Nyilván ezt nagyon óvatosan lehet csak megtenni, hiszen július 14-ét írunk, s nincs már egy hónap sem az olimpiáig. Merőben új, nehéz elemet betenni a gyakorlatsorba már nagy kockázatot jelentene. Ezzel Trenka János és Joó Gabriella is tisztában van.

- Zsófi talajgyakorlata marad, de egy tizeddel nehezebb kiinduló értéke lesz. Szintén marad a gerendagyakorlata is. Ezt megfelelő anyagerősségűnek tartjuk. Az Európa-bajnokságon a két ugrása közül az első nagy sikert aratott. 14,933 pontot kapott. A második ugrása volt gyengébb. A hetedik helyre volt így elég. Ezt a másodikat próbáljuk nehezíteni. Ha beérik, hat tizeddel lesz értékesebb. Ez az elem a cukahara szuplé egész csavarral. Már-már megvan az egész gyakorlat, és bízom abban, hogy tökéletesen készen lesz az indulásig. Ha ez sikerül, akkor közel kerülhetünk vele a döntőhöz. Zsófi kedvenc szere a felemás korlát, amelyen ötödik lett Bernben. Az 5,9-es gyakorlatát 6,3-ra próbáljuk erősíteni. Már beállt, aránylag biztosan tudjuk. Talán még egy tizedet lehetne rátenni... - számolt be a most zajló felkészülési munkáról Trenka János.

Érdekesség, hogy a jövő héten Dunaújvárosban tartózkodik majd a tornasport nagyszerű szakembere a békéscsabai Unyatinszki Mihály, Ónodi Henrietta olimpiai bajnok egykori edzője. Jelenlegi tanítványa Makra Noémi is jön vele. Noémi épp Kovács Zsófiának volt a vetélytársa az olimpiai részvétel eldöntésénél. Példaértékű a női tornában ez az összefogás, egymás segítése. Minden bizonnyal értékes hetet tölt majd el együtt ez a szakember gárda.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!